Wpis z mikrobloga

Słuchajmy albumów - nie pojedynczych utworów!

5/31

W dzisiejszym programie prezentuję wam polską perełkę rockową lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych. Wielu z was pewnie kojarzy utwór Jedwab, który przez kilka miesięcy utrzymywał się w czołówkach list przebojów. Ano właśnie, a co z całą resztą twórczości Róż? Pan Piotr Klatt - autor tekstów Róż Europy - ma niekwestionowany talent do pisania tekstów, który szkoda było by pominąć przez pryzmat jednego utworu. Dlatego zapraszam na krótki przegląd Poganie! Kochaj i obrażaj oraz do zaobserwowania #sluchajmyalbumow

Róże Europy - Poganie! Kochaj i obrażaj (1992)

Gatunek: Rock / pop-rock

Pierwsze swe kroki muzycy postawili w Jarocinie w 1985 roku na Ogólnopolskim Przeglądzie Muzyki Młodej Generacji (znanym też jako Festiwal Muzyków Rockowych). Trzy lata później młodzi rock'n'rollowcy wydali swój pierwszy zawrotny album Stańcie przed lustrami. Róże Europy wspięły się wysoko dzięki swej pracy, wydając jeszcze po drodze Krew Marilyn Monroe oraz Radio młodych bandytów, ale wzbili się jeszcze wyżej dzięki albumowi Poganie! Kochaj i obrażaj w roku 1992. To tutaj możemy m.in. posłuchać Jedwabiu, który później stał się coverem Stachursky'ego, który w mej skromnej opinii był szujowatym skokiem na kasę. Wiele osób kojarzy właśnie ten utwór twierdząc, że pochodzi on oryginalnie od Stachursky'ego. Piotr Klatt wspomina w jednym z wywiadów, że będąc członkiem ZAiKSu (od Związek Autorów i Kompozytorów Scenicznych) oddał część swych praw w ich administrowanie. Dlatego też Stowarzyszenie Autorów ZAiKS najwyraźniej dało zielone światło - i w ten sposób powstał cover Jedwabiu. Warto dodać, że Stachursky nie wystąpił do Róż ani z jakimkolwiek zapytaniem, ani o zgodę. Po prostu zrobił przeróbkę pod swą publikę, co uważam za dość ordynarne posunięcie.

Piotr Klatt nagrał Jedwab dla swojej dziewczyny i wręcz nie spodziewał się sukcesu z jakim przyjdzie mu się zmierzyć. Wspominał, że tak naprawdę chciał żeby tylko jego dziewczyna usłyszała ten utwór. Sam osobiście uważam, że właśnie najlepiej było by zapomnieć na moment o Jedwabiu, a skupić się na reszcie utworów jako, że ani trochę nie odstępują poziomem, a w moim osobistym domniemaniu górują nad Jedwabiem. Moje pierwsze zetknięcie z Różami wzięło się od utworu Schodami do nieba, który osłuchałem parę razy i jakoś zapomniałem o nim na pół roku. Wróciłem później ponownie, tym razem już do całego albumu i złapałem bakcyla. Dużo tu metafor, swoistej melancholii i nostalgii z dawnych lat, a przede wszystkim promowania samej istoty miłości - do ludzi.

Muzycy po premierze Poganie! Kochaj i obrażaj wydali jeszcze kilka albumów, ale nie spotkały się one z tak dużym odzewem jak ich poprzednie dokonania. W 2013 wypuścili album Zmartwychwstanie w którym obchodzą 30-lecie swojego muzycznego istnienia. Róże wciąż dają popis grając na żywo, w tym roku będzie można ich posłuchać w Warszawie, Toruniu, Koszalinie, Gdyni a także Szamotułach pokazując swą miłość do rock'n'rolla. Zachęcam was również gorąco by wpaść na ich koncert drodzy bracia i siostry.

Można odsłuchać tutaj:

- Spotify
- Tidal
- YouTube

#sluchajmyalbumow #muzyka #gruparatowaniapoziomu #rock
LisiaRumba - Słuchajmy albumów - nie pojedynczych utworów!

5/31

W dzisiejszym p...

źródło: comment_1593952086wJR70uCiJD2zok6gxFRIqf.jpg

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach