@MshL: _Na przykład głos płetwala błękitnego, czyli największego z wielorybów, rozchodzi się w oceanicznych głębinach na tysiące kilometrów, osiągając imponującą głośność 188 dB. Kaszaloty są jeszcze głośniejsze – do 230 dB. Dla porównania silnik odrzutowca to zaledwie 140 dB – tyle samo, ile wystrzał z broni palnej. Ludziom trudno byłoby usłyszeć te dźwięki, gdyż większość z nich jest zdecydowanie za niska dla ich uszu. Nie jestem w stanie tego
@Lebensabschnittpartner: czyli dźwięk o częstotliwości niesłyszalnej dla naszych uszu dalej może mieć głośnośc np 200db? na mój głupi łeb to im większa głośność tym większa energia fali mechanicznej czyli kaszalot mógłby mnie zabić swoim głosem mimo że bym go nie słyszał
@MshL: No właśnie sama nie wiem, wydawało mi się że tylko pod wodą bym go nie słyszała, a gdyby ten dźwięk przełożyć na ląd to byłby tak głośny, że by mnie zmiotło z planszy. Ale skoro jest niesłyszalny dla ludzi to może tak jak mówisz. Trzeba uważać (ꖘ⏏ꖘ)
#rozdajo69 zł na żarcie 🍟🍔🍕 A dokładniej - do wygrania jedna karta podarunkowa o wartości 69 zł do Pyszne albo Uber Eats. Zwycięzca sam wybiera, czym się utuczy.
Shock.Deals - telegramowy kanał z promocjami, okazjami i błędami cenowymi
źródło: comment_1593881094TwYsHdtGyF7xOvLOoNPl1O.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
_Na przykład głos płetwala błękitnego, czyli największego z wielorybów, rozchodzi się w oceanicznych głębinach na tysiące kilometrów, osiągając imponującą głośność 188 dB. Kaszaloty są jeszcze głośniejsze – do 230 dB. Dla porównania silnik odrzutowca to zaledwie 140 dB – tyle samo, ile wystrzał z broni palnej. Ludziom trudno byłoby usłyszeć te dźwięki, gdyż większość z nich jest zdecydowanie za niska dla ich uszu.
Nie jestem w stanie tego
źródło: comment_1593897367citeuQNuMVbSdwPYwEveuF.jpg
Pobierz