Wpis z mikrobloga

Pytanie z działu #elektronika. Mam termometr, do którego jest podłączony czujnik NTC tylko nie wiem jaki. Ściągnąłem sobie tabelki zrobiłem pomiary i teoretycznie mógłbym dopasować NTC 1.8k bo z pomiarów mam takie wyniki:

Dla 36,6C ( ͡° ͜ʖ ͡°) (trzymałem sonde kilka minut w ustach) -

Wynik | Wg tabeli
pomiaru | dla 1,8k
(kohm)
1,272 | 1,186

Dla 24,8C

1,780 | 1,800

Dla 12C

3,400 | 2,983

I właśnie ten ostatni wynik mi tutaj nie pasuje ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Miernik mam cęgowy voltcraft VC-531 więc powinien być dokładny.

Ktoś ogarnia temat?
#pytanie #pomiary #miernictwo
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@roszej zauważ że dla 36.6 też masz z 7% róznicy, nie każdy termistor zadziała według tabelki, wg mnie najzwyczajniej masz taki co ma inny współczynnik wykładniczy (? nie wiem jak to sie nazywa). Wszyscy producenci podają z tego co pamietam dla 25C nominalną wartość.
  • Odpowiedz
@roszej: nie zrobiłeś czasem zwarcia jak go trzymałeś w ustach i potem takiego go położyłeś? Prąd płynący przez rezystor jest wtedy mniejszy, stąd wyższa wartość rezystancji.
  • Odpowiedz
@roszej: trochę mały zakres temperatur żeby wyznaczyć charakterystykę. Poza tym każdy ntc ma dla każdego zakresu temperatur określoną tolerancję. Pokaż foto jak wygląda twój termistor.
  • Odpowiedz
@johnywayne: nie, w ustach trzymałem całą sondę gdy była jeszcze cała, na zdjęciu już po rozmontowaniu.

@MickM: trochę to trwało, ale zrobiłem małe zestawienie na tyle na ile mogłem, szału nie ma. Procentowo też określiłem różnicę względem tabeli, którą znalazłem w necie. A termistor nie posiada żadnego oznaczenia, jest wielkości główki od zapałki.

jeszcze raz otaguję może ktoś jeszcze zauważy #elektronika #miernictwo #pomiary
roszej - @johnywayne: nie, w ustach trzymałem całą sondę gdy była jeszcze cała, na zd...

źródło: comment_1594209467MVIdOVkPAHUD5WQSs88xMM.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz