Wpis z mikrobloga

Cześć,
szukam jakiegoś czułego mikrofonu żeby podłączyć go do #esp32 #esp8266 #arduino. Chcę aby animacja na ledach reagowała na muzykę. Kupiłem taki jak na fotce poniżej, ale o ile klaśnięcia wykrywa to już do analizowania muzyki się nie nadaje, bo lecąca muzyka na poziomie nieco poniżej mowy nie jest praktycznie w ogóle rejestrowana przez ten mikrofon. Kręcenie potencjometrem daje pomijalną poprawę. Niestety z tego powodu jakakolwiek analiza dźwięku odpada, bo z mikrofonu dostaje szum.
W związku z tym mam pytanie. Jakich mikrofonów szukać? Są jakieś specjalne typy?
#mikrofon #diy
wywu - Cześć,
szukam jakiegoś czułego mikrofonu żeby podłączyć go do #esp32 #esp8266...

źródło: comment_1592858608y0Cx4IcZryURqyu9dQdNNX.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bialy100k: Wygląda ciekawie, poszukam dodatkowych informacji, dzięki :)
@Polanin: Byłoby najprościej wpiąć się w zaciski wzmacniacza, ale chcę żeby to było pasywne względem zestawu audio. Trąbka odpada, docelowo to ma leżeć niedaleko głośnika w puszce z wyjściem na mikrofon i być ukryte przed oczami.
  • Odpowiedz
@KokiX: Dzięki
Zastanawia mnie jeszcze jakiego typu mikrofony siedzą w telefonach, nie będzie to coś w stylu co podrzuciłeś? Porobiłem testy, mikrofon podłączony do komputera i wbudowany w laptopa łapały nic, jak włączyłem dyktafon w telefonie to muzyka nagrała się bardzo wyraźnie, wszystkie testy robiłem z tego samego miejsca. Jakiś gotowy moduł z mikrofonem z komórki prawdopodobnie byłby w sam raz.
  • Odpowiedz
W związku z tym mam pytanie. Jakich mikrofonów szukać? Są jakieś specjalne typy?

@wywu: zamiast szukać nowych mikrofonów, to sprawdź oscyloskopem poziom sygnału na wyjściu mikrofonu, potem za wzmacniaczem i w jakim zakresie masz regulację wzmocnienia. Może wystarczy delikatnie zmienić rezystor w obwodzie wzmacniacza, żeby podbić poziom sygnału.
  • Odpowiedz
@zetisdead: @wywu: mikrofon, który jest na zdjęciu ma czułość na poziomie -60dB. Można nim usłyszeć własne myśli ale trzeba oddzielić sygnał od szumu. Jak? Po pierwsze zasilanie. Taki mikrofon trzeba spolaryzowac niewielkim prądem ale źródło tego prądu musi mieć niższe szumy niż sam mikrofon. Powodzenia w szukaniu takiego stabilizatora. Po drugie musisz mieć automatyczną regulację wzmocnienia. Czyli zamiast opampa potrzebujesz jakiegoś kodeka audio z wejściem mikrofonowym i obwodem
  • Odpowiedz