Aktywne Wpisy

smutny_kojot +242
Upośledzony pedalarz pięknie wyjaśnion. Nie wiem, po co jeszcze wrzuca do neta kompromitację tzvela.
#pedalarze #rower #patologiazmiasta #patologiazewsi
#pedalarze #rower #patologiazmiasta #patologiazewsi

Corvus_Frugilagus +368
źródło: temp_file1830914090926107802
Pobierz

Cześć, zazwyczaj z excelem nie mam problemów sam chętnie pomagam, ale zastanawiam się czy da się to jakoś zrobić.
Otóż tak, mam łączyć się z plikiem excelowem w PowerBI, niestety jak to często bywa, ludzie uwielbiają utrudniać innym życie i nie pomyślą, że jeden wiersz = jedna wartość.
W polu ma znajdować się ID w formacie AAAA-xxxx-xxx-xxx gdzie AAAA zawsze jest stałe a reszta już bywa różne.
Niestety pola wyglądają różnie.
1. AAAA-xxxx-xxx-xxx
lub
1.AAAA-xxxx-xxx-xxx
2.AAAA-xxxx-xxx-xxx
lub
numer w bazie:
AAAA-xxxx-xxx-xxx
lub
id tam LALALA22
id tu AAAA-xxxx-xxx-xxx
lub Poniżej id
AAAA-xxxx-xxx-xxx
lub
AAAA-xxxx-xxx-xxx
AAAA-xxxx-xxx-xxx
lub AAAA-xxxx-xxx-xxx,AAAA-xxxx-xxx-xxx
Jak widzicie gdy ludzie wpisują co im się podoba, druga osoba ma niestety problemy.
Czy jest jakiś sposób by w komórce obok wypisać właśnie kombinację AAAA-xxxx-xxx-xxx bez żadnych zbędnych dodatków jak w komórce oryginalnej?
A jeśli już znajdzie dwa wzorce AAAA-xxxx-xxx-xxx AAAA-xxxx-xxx-xxx to wyświetli jakąś informację?
@cohontes: Co znaczy "bywa różnie"? To w końcu stały wzorzec, czy coś się w nim zmienia? Bo w tym, co piszesz, powinno się dać znaleźć frazę "AAAA-" i wyciąć ja do najbliższej spacji/przecinka.
To chyba powinieneś wiedzieć, że z excelem jak z lekarzem - bez załącznika ciężko o konkretną pomoc :)
powiedzmy, że stały jest jedynie początek AAAA, reszta bywa różna, ale i tak interesuje mnie cały ciąg po AAAA.
Wydaje mi się, że zamiast kombinować z dziwnymi formułami, gdzie są znaki nowej lini itd będzie chyba lepiej użyć wyrażeń regularnych.
Może jeśli miałbyś chwilkę to byś pomógł?
@furelsom: i w pytonie to sprzatanie jest latwiejsze i efektywniejsze?z jakich bibliotek korzystasz?>