Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@bigos555 Miałem przyjemność zahaczyć o tę sprawę. Policja stwierdziła, że oznakowanie poziome wystarczy żeby ustalić pierwszeństwo, z czym nie zgodził się ubezpieczyciel sprawcy. Sprawa jest w toku, więc nie wiem co ustalił Sąd. Kiedyś dam znać

@jeloo:

Spytaj policji jaką decyzję by podjęli srogą zimą.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
jeżeli wjeżdża na parking to ma pierwszeństwo

Jeżeli oba są na parkingu to zasada prawej ręki

@EsoGetsReal: ustanowiono jakiś nowy przepis, który daje pierwszeństwo jeśli wjezdzasz na parking? Coś mnie ominęło czy jednak masz coś innego na myśli?
  • Odpowiedz
Dokładnie, nie ma znaku pionowego obok poziomego to można sobie go wsadzić w dupe.
Wielki parking pod M1 w Markach pod Warszawą ostatnio po latach postawił znaki pionowe do poziomych XD
  • Odpowiedz
@mateusz-zahorski: na obrazku sa trojkaty na jezdni czyli citroen musi ustapic oplowi, jesli ich by nie bylo to opel ustapia citroenowi poniewaz citroen jest z jego prawej strony. co innego jesli citroen wlacza sie do ruchu wyjezdzajac ze strefy ruchu wtedy to opel ma pierwszenstwo
  • Odpowiedz
  • 0
na zdjęciu są oznaczenia pionowe, w tej sytuacji citroen musi ustąpić, ale jeśli by ich faktycznie nie było to było by to skrzyżowanie równorzędne, a wtedy citroen ma pierszeństwo
  • Odpowiedz
@mateusz-zahorski: Zasada prawej ręki. Cytryna ma pierwszeństwo. Tak na parkingach przy sklepach pamoeta o tym z połowa kierowców...

Op grafikę wziął poglądową, oznaczeń w jego przypadku nie było żadnych.
  • Odpowiedz
@mateusz-zahorski: jezeli citroen nie wyjechał z parkingu na drogę to ma pierwszeństwo ponieważ te trójkąty wyznaczają miejsce do zatrzymania w sytuacji gdy jest znak nakazujacy ustapienie pierwszeństwa a jeśli takiego znaku nie ma to sam fakt że są namalowane nie znaczy że musi ustąpić wiec zasada prawej ręki/strony.

Sytuacja częsta na parkingach wielopoziomowych przy galeriach handlowych.

Przez takie podejscie organizatora ruchu powstaje bardzo duże ryzyko stłuczki i zdarzały się sytuacje
  • Odpowiedz
@dymek_: Gdzie uczą takich rzeczy ze ZNAKI poziome nie działa bez pionowych? Znak to znak. Jeśli byłaby linia bezwzględnego zatrzymania sie to sie zatrzymujesz,niezależnie czy jest znak pionowy czy go nie ma
  • Odpowiedz
@mateusz-zahorski: citroen - prawa reka. te male trojkaciki na drodze kompletnie nic nie znacza. Na poczatku 2000' bylo bardzo duzo stluczek jak HIT postawil wielkopowierzchowca z duzym parkingiem i zapomnial o znakach.
  • Odpowiedz
@F309: o tutaj:

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 31 lipca 2002 r.
w sprawie znaków i
  • Odpowiedz
@mateusz-zahorski: Ja p------ę, zakładam, że na drodze opla nie było znaku skrzyżowanie równorzędne, kierowca miał wypatrywać czy citroen wyjeżdża ze strefy, skoro widział oznaczenie poziome gdy włączał się do ruchu wyjeżdżając z parkingu? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz