Wpis z mikrobloga

@crewlove: Wiesz co, nie trzeba moim zdaniem mieszkać w Warszawie, tylko trzeba odpowiednio wcześnie się zainteresować, jeśli nikt nie podsunął tematu wcześniej. Jeszcze, żeby tak słodko nie było- na zachodzie to jest "ok kariera", a w Polsce trochę zarobki zakrzywiają ten obraz, bo takie firmy płacą tak jak na zachodzie, a przy polskich kosztach jest to bardzo lukratywne.
  • Odpowiedz
@crewlove: Wiesz co, nie trzeba moim zdaniem mieszkać w Warszawie, tylko trzeba odpowiednio wcześnie się zainteresować, jeśli nikt nie podsunął tematu wcześniej. Jeszcze, żeby tak słodko nie było- na zachodzie to jest "ok kariera", a w Polsce trochę zarobki zakrzywiają ten obraz, bo takie firmy płacą tak jak na zachodzie, a przy polskich kosztach jest to bardzo lukratywne.
  • Odpowiedz
@mnich9494: Ja rozumiem, tylko po prostu nie za bardzo kto / co miał mi jak podsunąć ten pomysł. To miałem na myśli.

Z tym drugim to się częściowo zgodzę, ale czy tylko "ok kariera"? W sumie wydaje mi się, że na zachodzie jest więcej rozwiniętych działów konsultingu w różnych dużych krajowych firmach i na linkedinie widziałem, że tam dużo osób idzie. Ale czy tylko to jest ok kariera to nie
  • Odpowiedz
@mnich9494: A po drugie - w Polsce to się wydaje nie wiadomo jakie, bo tu nie ma za dużego pola do popisu. Polska mam wrażenie stoi SSC i w większości przypadków ludzie siedzą w takich miejscach. Dochodzi jeszcze B4, ale tam prócz pojedynczych działów można szybko strzelić sobie w łeb.

Sam teraz chciałbym zmienić pracę, ale nie za bardzo wiem gdzie patrzeć / nie widzę dużego pola do popisu. Mogę
  • Odpowiedz
@crewlove: Jasne, całkowicie rozumiem, też znam ten ból, takie rzeczy nie były raczej tematów rozmów czy zainteresowań w moim otoczeniu, jak zawsze wszystko samemu ( ͡° ʖ̯ ͡°). Co do "ok kariery" to też się trochę źle wyraziłem, MBB jest prestiżowe wszędzie, ale tak jak mówisz, na zachodzie konsulting jest szerzej rozwinięty i są też inne fajne firmy i o taką prace mi bardziej chodziło. Jeśli
  • Odpowiedz
@mnich9494: ja zaczynałem w controllingu na drugim roku i tam jak ktoś już pracował, to było wow. Nikt więc nie mówił o takich rzeczach jak konsulting xD teraz kompletnie nie chcę takich rzeczy robić i czuję, że to był czas zmarnowany. Spróbowałbym ale nie mam odpowiedniej uczelni w CV niestety.

W B4 jak jeszcze robisz coś innego niż audyt / podatki to może być ciekawiej, ale przy tym siedzisz cały
  • Odpowiedz
@przemianawdzika: teraz są inne czasy, nie patrzyłbym na to, bo faktycznie kiedyś takie osoby były jak przejdziesz linkedina - niestety nawet jak po takim dobrym UEPie będziesz się rekrutował to raczej screeningu nie przejdziesz xD
  • Odpowiedz
Sprawdziłem przed chwilą i obecnym senior partnerem w mckinsey na Polskę jest gość, który nie skończył SGH jak zaczynał pracę.

@przemianawdzika: no nie skonczyl bo zaczynal od stazu i co? ja w jp morganie tez "pracowalem" bez skonczonych studiow. w ogole co za ignoranci w odpowiedziach, masakra xD poza tym j-----e w p0lsce, powaznie???
  • Odpowiedz