Wpis z mikrobloga

#python #programowanie #naukaprogramowania

mam problem z firefoxem - po jakimś czasie mi spowalnia, ale po restarcie wszystko powraca do normy. próbowałem wszystkiego, ale nic nie działa. tak więc napisałem sobie skrypt, który mi co godzinę restartuje firefoxa:

https://github.com/perdubaro/FirefoxRestarter

wcześniej kombinowałem z czyszczeniem dns co jakiś czas, ale średnio to działało. w każdym razie może komuś się przyda:

https://github.com/perdubaro/DnsFlusher

nic specjalnego, ale to restartowanie ff dla mnie w hui użyteczne. włączone przywracanie sesji i git :)
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ponuryrolnik: Zawsze mnie ciekawi dlaczego ludzie "próbują" rozwiązywać problemy w taki sposób (bardzo inwazyjny, który jak by nie było potrafi wiele namieszać ) zamiast "naprawić" problem poprawnie. Byłbyś w stanie napisać parę zdań na ten temat ? :)
  • Odpowiedz
@bladykiel: ale ja już wszystkie tweaki wklepałem, mam 16 gb ramu, korzystam z vpn może to ma związek, czyściłem chache, dnsy NIC nie działa.
po godzinie muli mi ff i TYLKO restart pomaga. co więcej wyjaśniać?
  • Odpowiedz
@ponuryrolnik: Nie odbieraj tego jako "wyśmiania" czy coś w ten deseń. Pytam, bo już wiele razy słyszałem, że ktoś w jakiś dziwny sposób próbuje rozwiązywać problemy z komputerem i za każdym razem jestem zdziwiony, że komuś coś takiego przyszło do głowy :)
  • Odpowiedz
  • 0
@ponuryrolnik jakoś sie obrazasz a kolega wyżej nie pisze nic obraźliwego. Ja bym sprawdził czy problem wystepuje po tymczasowym przeniesieniu calego profilu w inne miejsce (by nie tracic historii itd) oraz oproznieniu katalogu plikow tymczasowych. Jesli korzystasz z linuxa to mogę Ci napisać gdzie i jak, jeśli bys nie wiedzial. Jesli problem wystepowal by dalej, to sprawdzilbym czy masz najnowsza wersje. Jesli w obu przypadkach tak, to przyznalbym racje, w chwili
  • Odpowiedz
@Oo-oO: robiłem firefox refresher, czyli fabryczne ustawienia. ja się nie obrażam, ale - piszecie, piszecie, a ja nadal nie wiem jak naprawić problem.

czy mam najnowszą wersję? przecież są automatyczne aktualizacje xD
  • Odpowiedz
@ponuryrolnik: Dałeś za mało informacji aby jakkolwiek spróbować Ci pomóc (nie napisałeś nawet czym objawia się owe zwalnianie).

Osobiście nie jestem zwolennikiem FF (tym bardziej po zmianie silnika na chromium). Sprawdziłbym, czy na innych przeglądarkach masz taki sam problem. Równie dobrze, może to być problem z jakąś wtyczką. Możliwych opcji jest wiele..
  • Odpowiedz
  • 0
@ponuryrolnik moze sa moze sa wylaczone, moja krysztalowa kula nie byla precyzyjna ;) nie proponowałem zadnych refresherow, tylko fizyczne przeniesienie katalogu, kazde oprogramowanie (w tym i "refreshery") mogą być wadliwe.
  • Odpowiedz
@MakuZo: ściągnąłem jakąś bete. to wygląda tak jakby lagowało. strony coraz wolniej się otwierają, aż przestają się otwierać... sprawdzałem wszystko. normalne użycie cpu/dysku/ramu
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ponuryrolnik: może w ramach testów wyłącz wszystkie wtyczki do FF.

U mnie te niemiłosiernie się muli (Ale tylko na Win, bo na Ubuntu nie mam problemow) gdy mam odpalona kilka arkuszy/dokumentów z Google.
  • Odpowiedz