Wpis z mikrobloga

-Żydzi sobie mieszkają w Niemczech i im dobrze, choć 70 lat temu ich tam gazowano na skalę przemysłową
-Polacy sobie spokojnie mieszkają na Ukrainie, choć jeszcze dość niedawno ich tam wyrżnięto chyba ze 100 000 w ramach politycznych czystek etnicznych
-Ukraińcy sobie normalnie pracują u nas i nikt ich nie prześladuje, choć nam wybili kupę ludzi, patrz wyżej

W cywilizowanych społeczeństwach dominuje pogląd, że nie ma co winić bieżącego pokolenia za winy dziadków czy pradziadków. Dzisiejszy 20-letni Hans z Niemiec niewiele ma wspólnego z Heinrichem z 1943 który sypał cyklon B do komory gazowej z Polakami w Auschwitz. I żaden normalny człowiek nie będzie do tego Hansa startować z łapami za winy Heinricha. Lewica się z tym poglądem też zgadzała. Hans to Hans, tego Heinricha już dawno robaki w---------y i życie trwa dalej. Nie roztrząsamy przeszłości, patrzymy w przyszłość.

Dlaczego więc ślepo idące trendami social mediów lewactwo próbuje usprawiedliwiać tragiczne zachowanie Afro-amerykanów tym, że 200 (DWIEŚCIE) lat temu panowało niewolnictwo i byli wykorzystywani? Niewolnictwa już nie ma od naprawdę bardzo dawna, a prawdziwy rasizm się zakończył mniej więcej w latach '60 XX wieku (i to naciągając, w internecie można znaleźć zdjęcia z miejsc gdzie były oznaczenia segregacji po kolorze skóry i są to najczęściej zdjęcia z lat '20 i '30). Nie k---a, nie ma to sensu ani logiki. Oceniamy ich na podstawie ich bieżących czynów, a te niestety nie są powodem do dumy.

#usa #bekazlewactwa
Nigdy nie przypuszczałem, że jako osoba naprawdę daleko liberalna kiedykolwiek napisze post otagowany #bekazlewactwa. Do czego to doszło.
  • 159
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Samo BLM jest pasywnie rasistowskie, bo wcale nie chce zrównania traktowania, tylko zwyczajnie lepszego traktowania, co po części już im się udaje

@petrodolan: xD

No to może należy je robić tak, żeby dofinansowywać wszystkich tych, którym należy pomagać, bez względu na kolor skóry - serio to takie trudne do
  • Odpowiedz
Wąski ułamek promila czarnoskórych koszykarzy i muzyków którzy zarobili dobre pieniądze ma przekonywać, że USA nie mają problemu z rasizmem, bo jakby mieli, to czarnym sportowcom i muzykom powinni płacić mniej?

@Kleki_Petra: NFL też - czarni wcale nie startują z poziomu zero i w niektórych dziedzinach zwyczajnie zarabiają więcej niż biali więc ten rasizm widocznie nie jest taki skrajny jak niektórzy chcą przedstawiać - tak ciężko złapać argument? Sam podajesz jakieś
  • Odpowiedz
@Kleki_Petra uuuuuu jesteś na poziomie profesora? Ad personam w sumie pasuje do poziomu kadry uniwersytetu.

Sam przyznales że jeśli mam w dupie rase i narodowość nie jestem rasista. Czekam na przeprosiny.

No chyba że jestem rasista wobec czarnych białych żółtych i Polaków, ale wtedy każdego nadal traktuje tak samo ;)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@petrodolan:

Jest to zwyczajnie mechanizm mózgu na skrócenie myślenia i szybszą reakcję mózgu opartą na doświadczeniach jednostki - bardzo często zresztą całkiem trafny - jak widzisz na ulicy gościa z nożem który idzie w twoim kierunku to s---------z a nie idziesz się przywitać i zapytać czy nie jest piekarzem.

I to jest mechanizm PSYCHOLOGICZNY a nie biologiczny, bo angażujesz procesy poznawcze i prawa uczenia, a nie rozpatrujesz reakcje fizjologiczne, jak
  • Odpowiedz
@Antorus: Skoro rasizm w USA nie ma charakteru systemowego, prawnego tylko siedzi w głowach ludzi to tego rodzaju protesty i zamieszki tylko go w cholerę potęgują. Piewcy BLM, przejęci lewicowcy przyczyniają się w bardzo istotny sposób do rozwoju rasizmu w USA, w znacznie większym stopniu niż ktokolwiek z altrajtu w ostanich latach, taka jest niestety prawda.
Myślę, że myślący ludzie którym zależy na zmniejszeniu rasizmu w Stanach nie powinni popierać
  • Odpowiedz
@norivtoset: Tak, tylko dlaczego jak ludzie mówią ze Polska jest biedna przez zabory, wojnę, socjalizm i sporo ludzi odczuwa tego skutki do dziś to może liczyć od lewicy na uśmiech pobłażania ze polaczki znowu szukaną winy w innych a nie sobie? Dlaczego przegryw który żali się ze jest sam prxez społeczeństwo i nowy świat w którym nie może się odnaleźć jest wyszydzany? Dlaczego nikt z tych którzy dziś bronią czarnych
  • Odpowiedz
@Kleki_Petra

Wyśmiałem Twoja analogię ;) za pomocą analogii można udowodnić wszystko.

Nawet jeśli panuje rasizm to wszystkiego nim nie usprawiedliwisz- i jak pisałem gdyby Polacy popełniali gdzieś kilkukrotnie częściej przestępstwa niż średnia w danym kraju byłbym w stanie zrozumieć d-----------e się policji.
  • Odpowiedz
nadgnić =/= dogonić

@Kleki_Petra: my poki co mozemy probowac nadganiac, ale mowienie o "nadgonieniu" jakby to bylo dokonane to niepowazne

Nie jestem ekonomistą, ale z tych podstaw które zapamiętałem, to gospodarki nie tworzą tylko wielkie molochy, ale też w dużej mierze mniejsze
  • Odpowiedz
@Shatter: dobra typie, nie chce mi się z Tobą dyskutować. Nie rozumiesz jak działa system edukacji w US, to tym bardziej nie zrozumiesz jaka to spirala z której ciężko się wyrwać. Biali amerykanie wrzucający do jednego worka wszystkich czarnych w tym też nie pomagają. Tak jak mówiłem wcześniej: Europa jest o wiele bardziej rozwinięta pod tym względem niż Stany, dlatego nie potrafisz tego pojąć.
  • Odpowiedz
I to jest mechanizm PSYCHOLOGICZNY a nie biologiczny, bo angażujesz procesy poznawcze i prawa uczenia, a nie rozpatrujesz reakcje fizjologiczne, jak wyrzut kortyzolu czy adrenaliny.

@Kleki_Petra: No cóż - każdy mechanizm psychologiczny można zredukować do biologicznego a chodziło mi tylko o to, że jest to w nas wtłoczone i na pewnym poziomie, mimo najlepszych chęci, nie da się tego pozbyć i nie było by to zresztą zdrowe, bo to tak, jakbyś
  • Odpowiedz