Aktywne Wpisy
wilk633 +157
#smokwawelski #krakow #zwiedzajzwykopem
Pamiętam jak za małolata byłem w krakowie na wycieczce szkolnej a jako że bardzo wtedy lubiłem czytać powieści fantasy to bardzo byłem podekscytowany żeby zobaczyć tego smoka wawelskiego którego nam dodatkowo hypeował wychowawca praktycznie przez całą podróż a jak przyszło co do czego i w końcu go zobaczyłem tego 'smoka' to reakcję miałem mniej więcej jak w obrazku
Pamiętam jak za małolata byłem w krakowie na wycieczce szkolnej a jako że bardzo wtedy lubiłem czytać powieści fantasy to bardzo byłem podekscytowany żeby zobaczyć tego smoka wawelskiego którego nam dodatkowo hypeował wychowawca praktycznie przez całą podróż a jak przyszło co do czego i w końcu go zobaczyłem tego 'smoka' to reakcję miałem mniej więcej jak w obrazku
Wrrronika +7
Kiedyś byłam w stanie pisać z ludźmi przez 6-7 godzin dziennie.
Na przerwach, po szkole, w trakcie odrabiania lekcji, a potem jeszcze przed snem rozmawiać przez kilka godzin, przez telefon.
Teraz mam problem nawet by odpisać swoim przyjaciołom.
Nie wiem z czego to wynika, ale chciałabym by wróciła mi energia i chęć do rozmów, bo zawsze to lubiłam. Głównie przez ciekawość do świata. Rozmowy z ludźmi pozwolily mi wyjsc z cynizmu i zrozumiec, ze
Na przerwach, po szkole, w trakcie odrabiania lekcji, a potem jeszcze przed snem rozmawiać przez kilka godzin, przez telefon.
Teraz mam problem nawet by odpisać swoim przyjaciołom.
Nie wiem z czego to wynika, ale chciałabym by wróciła mi energia i chęć do rozmów, bo zawsze to lubiłam. Głównie przez ciekawość do świata. Rozmowy z ludźmi pozwolily mi wyjsc z cynizmu i zrozumiec, ze
-Polacy sobie spokojnie mieszkają na Ukrainie, choć jeszcze dość niedawno ich tam wyrżnięto chyba ze 100 000 w ramach politycznych czystek etnicznych
-Ukraińcy sobie normalnie pracują u nas i nikt ich nie prześladuje, choć nam wybili kupę ludzi, patrz wyżej
W cywilizowanych społeczeństwach dominuje pogląd, że nie ma co winić bieżącego pokolenia za winy dziadków czy pradziadków. Dzisiejszy 20-letni Hans z Niemiec niewiele ma wspólnego z Heinrichem z 1943 który sypał cyklon B do komory gazowej z Polakami w Auschwitz. I żaden normalny człowiek nie będzie do tego Hansa startować z łapami za winy Heinricha. Lewica się z tym poglądem też zgadzała. Hans to Hans, tego Heinricha już dawno robaki w---------y i życie trwa dalej. Nie roztrząsamy przeszłości, patrzymy w przyszłość.
Dlaczego więc ślepo idące trendami social mediów lewactwo próbuje usprawiedliwiać tragiczne zachowanie Afro-amerykanów tym, że 200 (DWIEŚCIE) lat temu panowało niewolnictwo i byli wykorzystywani? Niewolnictwa już nie ma od naprawdę bardzo dawna, a prawdziwy rasizm się zakończył mniej więcej w latach '60 XX wieku (i to naciągając, w internecie można znaleźć zdjęcia z miejsc gdzie były oznaczenia segregacji po kolorze skóry i są to najczęściej zdjęcia z lat '20 i '30). Nie k---a, nie ma to sensu ani logiki. Oceniamy ich na podstawie ich bieżących czynów, a te niestety nie są powodem do dumy.
#usa #bekazlewactwa
Nigdy nie przypuszczałem, że jako osoba naprawdę daleko liberalna kiedykolwiek napisze post otagowany #bekazlewactwa. Do czego to doszło.
@petrodolan: xD
@Kleki_Petra: NFL też - czarni wcale nie startują z poziomu zero i w niektórych dziedzinach zwyczajnie zarabiają więcej niż biali więc ten rasizm widocznie nie jest taki skrajny jak niektórzy chcą przedstawiać - tak ciężko złapać argument? Sam podajesz jakieś
@pekak: xd
ale konkretnie proszę bo nie wiem o co ci
Ogólnie i najkrocej mówiąc,
Sam przyznales że jeśli mam w dupie rase i narodowość nie jestem rasista. Czekam na przeprosiny.
No chyba że jestem rasista wobec czarnych białych żółtych i Polaków, ale wtedy każdego nadal traktuje tak samo ;)
Komentarz usunięty przez autora
I to jest mechanizm PSYCHOLOGICZNY a nie biologiczny, bo angażujesz procesy poznawcze i prawa uczenia, a nie rozpatrujesz reakcje fizjologiczne, jak
Myślę, że myślący ludzie którym zależy na zmniejszeniu rasizmu w Stanach nie powinni popierać
Nigdzie tak nie napisałem, ale fajnie się ogląda twoje fikołki którymi chcesz mnie przekonać, że się nie
Wyśmiałem Twoja analogię ;) za pomocą analogii można udowodnić wszystko.
Nawet jeśli panuje rasizm to wszystkiego nim nie usprawiedliwisz- i jak pisałem gdyby Polacy popełniali gdzieś kilkukrotnie częściej przestępstwa niż średnia w danym kraju byłbym w stanie zrozumieć d-----------e się policji.
@Kleki_Petra: my poki co mozemy probowac nadganiac, ale mowienie o "nadgonieniu" jakby to bylo dokonane to niepowazne
@Kleki_Petra: No cóż - każdy mechanizm psychologiczny można zredukować do biologicznego a chodziło mi tylko o to, że jest to w nas wtłoczone i na pewnym poziomie, mimo najlepszych chęci, nie da się tego pozbyć i nie było by to zresztą zdrowe, bo to tak, jakbyś
@KakaowyTaboret tak, tylko to są TAMCI Polacy, Jakieś Janusze i Sebixy.