Wpis z mikrobloga

-Żydzi sobie mieszkają w Niemczech i im dobrze, choć 70 lat temu ich tam gazowano na skalę przemysłową
-Polacy sobie spokojnie mieszkają na Ukrainie, choć jeszcze dość niedawno ich tam wyrżnięto chyba ze 100 000 w ramach politycznych czystek etnicznych
-Ukraińcy sobie normalnie pracują u nas i nikt ich nie prześladuje, choć nam wybili kupę ludzi, patrz wyżej

W cywilizowanych społeczeństwach dominuje pogląd, że nie ma co winić bieżącego pokolenia za winy dziadków czy pradziadków. Dzisiejszy 20-letni Hans z Niemiec niewiele ma wspólnego z Heinrichem z 1943 który sypał cyklon B do komory gazowej z Polakami w Auschwitz. I żaden normalny człowiek nie będzie do tego Hansa startować z łapami za winy Heinricha. Lewica się z tym poglądem też zgadzała. Hans to Hans, tego Heinricha już dawno robaki w---------y i życie trwa dalej. Nie roztrząsamy przeszłości, patrzymy w przyszłość.

Dlaczego więc ślepo idące trendami social mediów lewactwo próbuje usprawiedliwiać tragiczne zachowanie Afro-amerykanów tym, że 200 (DWIEŚCIE) lat temu panowało niewolnictwo i byli wykorzystywani? Niewolnictwa już nie ma od naprawdę bardzo dawna, a prawdziwy rasizm się zakończył mniej więcej w latach '60 XX wieku (i to naciągając, w internecie można znaleźć zdjęcia z miejsc gdzie były oznaczenia segregacji po kolorze skóry i są to najczęściej zdjęcia z lat '20 i '30). Nie k---a, nie ma to sensu ani logiki. Oceniamy ich na podstawie ich bieżących czynów, a te niestety nie są powodem do dumy.

#usa #bekazlewactwa
Nigdy nie przypuszczałem, że jako osoba naprawdę daleko liberalna kiedykolwiek napisze post otagowany #bekazlewactwa. Do czego to doszło.
  • 159
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Antorus: Ale Apartheid był jeszcze z pięćdziesiąt lat temu w USA. A to nie jest tak, że nagle jak zmienisz prawo to rasizm przestaje istnieć. W krajach zachodnich występuje homofobia mimo, że jako pierwsze dały równe prawa osobom homoseksualnym.
  • Odpowiedz
@Kleki_Petra:

Patrzcie jak rasista płacze, borze jaki żal.

Tak, dokładnie o tym mówie. Taka rozmowa nie ma sensu jeśli definicja rasizmu będzie się zmieniać tak, żeby zawsze znaczyła "ludzie z którymi się nie zgadzam".
  • Odpowiedz
@Antorus: @Shatter: Jeśli jesteś ciekaw systemowego rasizmu, to ja też byłem ciekaw, poczytałem i wyprodukowałem dłuższy wpis, o tu: https://www.wykop.pl/wpis/49926117/na-fali-protestow-w-usa-postanowilem-poczytac-troc/

W skrócie można śmiało bronić tezy, że rasistowskie praktyki zniesione ostateczne w 1968 roku, w połączeniu z systemowymi rozwiązaniami USA, powodują nierówność startu u osób biednych, w zdecydowanej większości czarnych.
  • Odpowiedz
@Antorus: 60 lat relatywnego rownouprawnienia istniejącego co najwyżej na papierze, miej pretensje, ze nie uzbierali kapitału intelektualnego. Noot noot. Jak czytam takie bzdury to się nie dziwie skrajnym amerykanskim lewakom, że bzdurzą o "privileged white", bo minimum mózgu wystarczy do zrozumienia, że w ten czas nie nadrobisz pewnych braków cywilizacyjnych. Tak jak Polsce jest bliżej do Rosji i Ukrainy niż do krajów zachodu.
  • Odpowiedz
@Antorus: też miałem takie poglądy jak byłem młodszy, dopiero jak zacząłem ogladac programy o tym jak jeszcze całkiem niedawno (ci ludzie nadal żyją)kilkoro najzdolniejszych czarnych walczyło o możliwość pójścia do szkoły i jak byli atakowani przez całe miasto. Weszli dopiero kiedy Eisenhower wysłał gwardię narodową żeby ich eskortowała codziennie na zajecia. Albo że czarni mieli oddzielne miejsca w autobusach i jeśli biały nie miał miejsca to czarny musiał mu zgodnie
  • Odpowiedz
-Żydzi sobie mieszkają w Niemczech i im dobrze, choć 70 lat temu ich tam gazowano na skalę przemysłową

-Polacy sobie spokojnie mieszkają na Ukrainie, choć jeszcze dość niedawno ich tam wyrżnięto chyba ze 100 000 w ramach politycznych czystek etnicznych

-Ukraińcy sobie normalnie pracują u nas i nikt ich nie prześladuje, choć nam wybili kupę ludzi, patrz wyżej

W cywilizowanych społeczeństwach dominuje pogląd, że nie ma co winić bieżącego pokolenia za winy dziadków czy pradziadków.
  • Odpowiedz
- Brak możliwości wypracowania kapitału

- Brak tradycji pokoleniowej w nauce/pracy/przedsiębiorczości

- Systemowy rasizm w stanach wciąż istnieje

- Uprzedzenia wobec czarnoskórych przez wyżej wymienione wciąż są wzmacniane

- Co przyczynia się do trzech pierwszych punktów i panuje błędne koło

Już pomijam fakt, że masz zerową wiedzę na temat stanów zjednoczonych, bo to że 200 lat temu zniesiono niewolnictwo nie oznacza zrównania praw. Jeszcze w latach pięćdziesiątych panowała segregacja i np. zakaz wstępu czarnoskórych na uczelnie wyższe.
  • Odpowiedz
@Kleki_Petra więc kiedy mnie przeprosisz skoro moja opinia nie zależy od koloru skóry? Jeśli biali popełniają w Japonii kilkukrotnie więcej przestępstw niż rdzenni Japończycy jestem w stanie zrozumieć jeśli biali będą częściej sprawdzani przez policję ( )

Chyba że jak pisałem jestem rasista wobec białych czarnych i żółtych jednoczenie ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Antorus: Stary od kiedy liberalne poglady maja cos wspolnego z lewicowymi? Wspolczesna lewica to karykatura ktora juz dawno zamknela sie na jakikolwiek dialog i blizej jest jej do faszyzmu gdzie mowia ci co jesc, co ubierac co, myslec a jak masz inne zdanie to od razu naziol jestes :)
  • Odpowiedz
@Shatter: biały biedny jak wyjdzie z biedy to nie ciągnie za sobą brzemienia bycia białym, bo na białego nie patrzy się przez pryzmat koloru skóry. Jak czarny się ogarnie i wyjdzie z patologii (na co ma mniejsze szanse imho) to i tak ciągle będzie wrzucany do jednego worka z patologią z powodu koloru skóry. I to jest problem z którym należy walczyć.
  • Odpowiedz
@Shatter: jak Cię za każdym razem na kontrolę na lotnisku z kolejki biorą bo jesteś czarny to chyba jest coś na rzeczy? Albo jak szukasz mieszkania do wynajęcia bo zaczynasz pracę w nowym mieście i dostajesz po kolei sześć odmów, mimo, że masz pensję grubo powyżej średniej krajowej to chyba coś jest nie tak? A jedno i drugie spotyka, bądź spotkało dwie czarnoskóre osoby ode mnie z pracy (od razu
  • Odpowiedz