Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@robertx: Na deski papa/membrana (odpowiednia) kontry i łaty. Blacha na same deski to lekko mówiąc dramat. Jeśli ma być to ładnie, fajnie i estetycznie to na krokwie daje deskę podbitkowa na pióro-wpust, później papa, kontra, łata i blacha.

Opcjonalnie deska podbitkowa, na nią papa i gont. Należy dobrać odpowiednia długość wkrętów co by nie wystawały od spodu.
  • Odpowiedz
@dzazzio: Z łatami i kontrłatami się nie chcę za bardzo bawić, a jak by na deskę dać tą membranę (nawet mam!) i na to dopiero polecieć blachą? No i na co to łapać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Jeśli ma być to ładnie, fajnie i estetycznie to na krokwie daje deskę podbitkowa na pióro-wpust, później papa, kontra, łata i blacha

@dzazzio: po co papa skoro jest blacha?
  • Odpowiedz
@robertx: No to jak nie chcesz się bawić to rob jak chcesz. Membrany nie dawaj bo szkoda psuć materiał który będzie wykorzystany niegodnie z przeznaczeniem.
Blachę złap na cokolwiek, nawet papiaki. Jest to absolutnie nie istotne przy twojej technologi.
  • Odpowiedz
@ksiak: Po co kładzie się papę na deskowanie jeśli krycie docelowe następuje bezpośrednio po deskowaniu? Majstry naciągacze, hurtownie, producenci?
  • Odpowiedz
@ksiak: Nie wiem o co ci chodzi totalnie. Czytam twoje wypowiedzi pod wpisami i w większości się z nimi zgadzam. Jeśli masz inne zdanie to proszę wyprowadź mnie z błędu bo może od 10 lat robię źle, a jak wiadomo na naukę nigdy nie jest za późno. Zawsze chętnie nauczę się czegoś nowego.
  • Odpowiedz
@dzazzio: nie no raczej tym razem w drugą stronę. Potraktuj to jako pytanie kogoś kto nie kuma i wyjaśnij :) Widocznie brakuje mi kontekstu w czymś albo coś przegapiłem albo mi wiedzy brakuje. Bez żadnego trolowania itd.
  • Odpowiedz
Wcześniej planowałem złapać to na zwykłe wkręty do drewna 6 cm (deska ma 2.5 grubości, belka 8) ale teraz tak sobie myślę, że to może się słabo trzymać i wkręty ciesielskie 80 lub 100 byłyby lepsze. Co myślicie?

@robertx: zazwyczaj bije się gwoździe 8cm także jakbyś złapał na te wkręty 60mm to będzie i tak trzymało zdecydowanie mocniej (byle nie na czarne do regipsów))
  • Odpowiedz
@ksiak: Chodzi o skropliny które na pewno tam będą. Z dwóch powodów: 1) OP nie jest fachowcem, robi to pierwszy raz i może coś tam sknocić. 2) skropliny same w sobie w związku z zastosowaniem blachy. Zaraz mi napisze ze wszystko fajnie ale taka altana nie jest ocieplona i nie będzie punktu rosy czyli skroplin tez nie będzie. No nie do końca się z tym mogę zgodzić. Jeśli nasz garaż,
  • Odpowiedz
@ksiak: Zapomniałem jeszcze o braku łat i kontr których brak doprowadzi do zastoju owych skroplin w miejscach styku, powodując najprawdopodobniej gnicie - blachy albo drewna.
  • Odpowiedz
ry oczywiście szczelny - nowe wkręty z nowymi uszczelkami, te same dziury itp.

@dzazzio: nie o to mi chodziło dokładnie ale już rozumiem całość i braki w toku myślowym, dzięki :)
  • Odpowiedz
zazwyczaj bije się gwoździe 8cm

@darek-jg: coraz rzadziej się tak robi, bo później w tv pokazują obraz po wichurze i widać blachę razem z łatami na ziemi.

Zapomniałem jeszcze o braku łat i kontr których brak doprowadzi do zastoju owych skroplin w miejscach styku, powodując najprawdopodobniej gnicie - blachy albo
  • Odpowiedz