#gamedev #webdev #mobiledev #android #gps Czegoś nie rozumiem. Dlaczego nie powstała do tej pory jakaś naprawdę dobra gra na mobilne przeglądarki? API ? Ciężkie wsparcie dla 60fps ?
Właśnie stoję przed wyborem native script vs PWA vs flutter do tworzenia gierki geolokalizacyjnej i jestem w kropku. Wiem że na przykład nie ma czegoś takiego jak geofancing i GPS tracking na off screen dla pwa
@mrMatie: no generalnie na telefonie i dodatkowo w przeglądarce nie masz takich zasobów jak np. gdy piszesz gierkę na Desktopy:) Ogólnie jak Cię to interesuje to jest parę ciekawych produkcji np. w Babylonie, ThreeJs czy PlanCanvas
@Megawonsz_dziewienc: nie wyginely dawno temu. Ten Square Games raportuje kilka milionow zlotych rocznie przychodu z WEB. Vkontakte, odnoklasniki czy my.ru pelne tez tego jest. Pomijam portale w tym sie specjalizujace. Sporo tego ogolnie.
Gdybym miał do wyboru tą samą grę w postaci klienta webowego i dedykowanej aplikacji, to pomijając dziwne przypadki (jak brak wyświetlania dwóch najbardziej plusowanych wpisów w apce wykopu) wybiorę aplikację z wygody.
Jeżeli gra będzie w przeglądarce wyglądać identycznie jak w aplikacji, to wciąż wybiorę aplikację, bo nie zaśmieca mi ekranu paskiem z adresem + jest wygodniejsza w użyciu.
Mógłbym znaleźć jeszcze sporo innych, miej ważnych
@11_01_010_1010_00_10: PWA nie musi wyświetlać pasków i jako klient możesz nawet nie widzieć różnicy z natywną appką. @mrMatie: dla tego wszystko zależy od potrzeb. Performance zawsze będzie lepszy natywnie, natywnie masz niemal nieograniczony dostęp do urządzenia, ale jeśli gra ma być w miarę prosta, bez skomplikowanego 3d, nic nie stoi na przeszkodzie odpalić jej choćby w webview. Zależy od potrzeb :)
@11_01_010_1010_00_10: PWA nie musi wyświetlać pasków i jako klient możesz nawet nie widzieć różnicy z natywną appką.
@ECMAlover: okej, ale to wciąż nie odpowiada na pytanie, jakie są zalety względem natywnej apki?
A co do "nie widzieć różnicy", to samo to że wchodzi się przeglądarką i konkretną domeną, a nie kliknięciem kafelka na pulpicie, to już jest dla mnie jako odbiorcy kolosalna różnica, nawet jeżeli dalszy user experience
@11_01_010_1010_00_10 pracując w firmie która wydaje aplikacje natywne i pwa, to pwa ma takie zalety że deploye są szybsze, nie trzeba żadnych dodatkowych kroków typu przegląd aplikacji w sklepie zanim trafi do klienta, aplikacje te wyglądają identycznie mimo różnicy technologicznej, także aby mówić o tym że aplikacja natywna jest konieczna trzeba mieć bardzo konkretny przypadek którego nie da się zrobić w przeglądarce, chociaż pewnie to powinno brzmieć: nie da się zrobić
@11_01_010_1010_00_10: przecież PWA po "zainstalowaniu" to też ikonka na pulpicie i może odpalać się normalnie na fullscrren i działać offline (przy czym nie dociągnie oczywiście nowego contentu) etc. Od tego są web service i parę innych możliwości. Idę o zakład, źe masz co najmniej kilka aplikacji (może nie PWA) ale działających na web wiew i nawet o tym nie wiesz :)
a nie kliknięciem kafelka na pulpicie, to już jest dla mnie jako odbiorcy kolosalna różnica, nawet jeżeli dalszy user experience będzie już identyczny.
@ECMAlover: @mrMatie: okej, ja trochę inaczej to sobie wyobrażałem, niż teraz opisujecie, nie zdawałem sobie sprawy z istnienia czegoś takiego jak PWA.
Jeżeli zostajemy w temacie gamedevu, to moim zdaniem to może mieć sens w przypadku wielkiego IP, chcąc uciec od prowizji zabieranej przez sklep. Ale nawet wtedy powątpiewam, czy to się będzie biznesowo kalkulować, sklep zabiera 30%, ale zapewnia ruch organiczny, który w przypadku PWA oczywiście też
@11_01_010_1010_00_10: dla tego zależy od potrzeby :) Natomiast zaletą PWA jest zdecydowanie to, że masz jeden kod niezależnie od platformy a natywnie już robi się bajzel :) @FEAofTruss: owszem, ale jednak jeszcze bym się wstrzymał z komercyjnym zastosowaniem
Czegoś nie rozumiem.
Dlaczego nie powstała do tej pory jakaś naprawdę dobra gra na mobilne przeglądarki?
API ? Ciężkie wsparcie dla 60fps ?
Właśnie stoję przed wyborem native script vs PWA vs flutter do tworzenia gierki geolokalizacyjnej i jestem w kropku.
Wiem że na przykład nie ma czegoś takiego jak geofancing i GPS tracking na off screen dla pwa
Gdybym miał do wyboru tą samą grę w postaci klienta webowego i dedykowanej aplikacji, to pomijając dziwne przypadki (jak brak wyświetlania dwóch najbardziej plusowanych wpisów w apce wykopu) wybiorę aplikację z wygody.
Jeżeli gra będzie w przeglądarce wyglądać identycznie jak w aplikacji, to wciąż wybiorę aplikację, bo nie zaśmieca mi ekranu paskiem z adresem + jest wygodniejsza w użyciu.
Mógłbym znaleźć jeszcze sporo innych, miej ważnych
@ECMAlover: okej, ale to wciąż nie odpowiada na pytanie, jakie są zalety względem natywnej apki?
A co do "nie widzieć różnicy", to samo to że wchodzi się przeglądarką i konkretną domeną, a nie kliknięciem kafelka na pulpicie, to już jest dla mnie jako odbiorcy kolosalna różnica, nawet jeżeli dalszy user experience
Komentarz usunięty przez autora
Idę o zakład, źe masz co najmniej kilka aplikacji (może nie PWA) ale działających na web wiew i nawet o tym nie wiesz :)
@11_01_010_1010_00_10: to też można w PWA zobic kafelek na pulpicie :P
tutaj odpowiem na pytanie dlaczego rozważam PWA.
Bo kurcze tego jeszcze nie ma i mógłbym jako projekt pół hobbystyczny pół biznesowy rozważyć opcję takiej właśnie appki.
Niestety jeżeli chodzi o geolokalizację to WEB leży
Jeżeli zostajemy w temacie gamedevu, to moim zdaniem to może mieć sens w przypadku wielkiego IP, chcąc uciec od prowizji zabieranej przez sklep. Ale nawet wtedy powątpiewam, czy to się będzie biznesowo kalkulować, sklep zabiera 30%, ale zapewnia ruch organiczny, który w przypadku PWA oczywiście też
Bardzo dziękuję wam za cywilizowaną dyskusję :)
@FEAofTruss: owszem, ale jednak jeszcze bym się wstrzymał z komercyjnym zastosowaniem