Aktywne Wpisy

wscieklykabanos +318
#krakow 50 zł za kiełbę w bułce + "oj, paragon mi się nie wydrukował".
źródło: G2gaV1kWYAAkCl5
Pobierz
P4ncak3 +16
Pamiętam jak bylem mały i mama mi powtarzała ze nie ma nic gorszego niż facet co zostawia swój żonę dla młodszej. Ze kobiety starzeją sie jak mleko a mężczyźni jak wino i tym drugim palma dobija i biorą sobie młode kochanki zostawiając starą żonę w tyle. I dlatego tez, mama ma oddzielność majątkową z ojcem i nieruchomości są na nią zapisane- "na wszelki wypadek". Zawsze zakładało sie ze kobieta która jest młoda
źródło: Screenshot 2025-10-06 063157
Pobierz

#polska #takaprawda
źródło: comment_1589394571jZbBx8dCXJv5i30oVnyN6Q.jpg
PobierzChyba że jeszcze coś?
@maanius666: najbardziej rozwinięty gospodarczo międzywojenny i powojenny obszar Polski kotwica xDDD
to jest mapa z 1600
https://www.euratlas.net/history/europe/1600/entity_5689.html
źródło: comment_1589403065aYlsjgt47bHDOtCB7cvwTE.jpg
Pobierz@patatier: @ja_nie_lubie: Ślask: Mapa Europy przed wojnami śląskimi:
źródło: comment_1589406178fitUKriyCxLGsDnFjV2NGi.jpg
PobierzA ta "czeskość" też różnie wyglądała, najpierw była hołdy lenne złożone przez poszczególnych Piastów, później korona przejmowała niektóre ziemie np. w wyniku braku spadkobierców.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@maanius666: @OddajButa123 Bolzga by się zesrała bez tej "kotwicy" i odfrunęła w siną dal ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Państwo Wielkomorawskie -> Księstwo Czeskie -> Księstwo Polskie -> Królestwo Polskie -> Księstwa Śląskie -> Królestwo Czeskie -> Austria (Habsburgowie) -> Królestwo Pruskie/Austria -> Cesarstwo Niemieckie/Austro-Węgry -> Republika Weimarska/Czechosłowacja/Rzeczypospolita Polska -> III Rzesza/Czechosłowacja/Rzeczypospolita Polska -> Polska Republika Ludowa/Czechosłowacja/Niemiecka Republika Demokratyczna -> Rzeczypospolita Polska/Republika Czeska/Republika Federalna Niemiec.
Jak coś pominąłem to poprawcie.