Wpis z mikrobloga

#raspberrypi

Mam taki problem z Raspberry PI 4, że kiedy zresetuję malinkę za pomocą sudo reboot to normalnie wstaje ale tak jakby nie uruchamiała WIFI. IP Scanner pokazuje, że urządzenie jest nieaktywne, nie da się też połączyć za pomocą SSH.
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mikra25: to może ci malina nie wstała a nie wifi ci się nie włączyło. Podepnij do komputera rpi przez ethernet. I zobacz czy jest wykrywana. Spróbuj się połączyć po ssh.

edit Aha, czekaj. Nie wiem czy w windowsie da się zrobić udostępnioną sieć z komputera. W sensie dhcp bez jakiś fikołków :/

Musiałbyś pogooglać jak podpiąć rpi ethernetem do windowsa.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Dzięki za pomoc. Postawiłem na czysto raspiana i cud, po resecie działa więc masz rację, to nie kwestia wifi tylko malina nie wstaje. Teraz pytanie jakim cudem instalacja OMV wysypuje system tak, że ten nie wstaje.
  • Odpowiedz
Teraz pytanie jakim cudem instalacja OMV wysypuje system tak, że ten nie wstaje.

@mikra25: jakbyś uruchomił raspbiana z monitorem to byś wiedział czemu się posypało i to wcale by nie musiało być omv. Btw można jeszcze raspbiana podłączyć przez port szeregowy do komputera i mieć logi z uruchamiania i dostęp so shella bezpośrednio przez putty w windowsie/linuksie.
  • Odpowiedz
przekonałeś mnie, jade do galerii kupić kabel xD

@mikra25: do hdmi? xD

A i jak coś to upewnij się jeszcze czy kabel ma być mini hdmi czy mikro bo trudno je rozróżnić wizualnie xD

Bo do portu szeregowego to musisz mieć przejściówkę po usb i wpić się w piny na płytce ale już nie pamiętam które dokładnie xD
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Jezu jaki ja jestem głupi chyba. OMV po instalacji ma użytkownika PI który nie ma domyślnie przyznanych uprawnień do SSH tylko trzeba je podać przez panel. Jak się okaże, że to jest to to idę się zatrzelić XD Jedyny plus jest taki, że pierwszy raz zobaczyłem jak paskudny jest pulpit maliny :)
  • Odpowiedz
Jezu jaki ja jestem głupi chyba. OMV po instalacji ma użytkownika PI który nie ma domyślnie przyznanych uprawnień do SSH tylko trzeba je podać przez panel.

@mikra25: czekaj, co to ma do rzeczy? OMV się nie instaluje na raspbiana?
  • Odpowiedz
@mikra25: pamietam że jak instalowałem omv na raspbianie to musiałem w którymś momencie odblokowywać ssh w rpi-config ale putty i tak odrzucało połączenie. Jak już masz zainstalowany i funkcjonujący omv to olej ssh i wprowadzaj komendy przez cockpit
  • Odpowiedz