Wpis z mikrobloga

Siema Mirki,
Próbuję podejść do inteligentnego domu ;) I nie mam pojęcia jak do tego się zabrać.
Chciałbym sterować wszystkim z aplikacji dom na iphonie/ipadzie.
Na początek chciałbym mięć sterowanie bramą wjazdową i garażową, ze stanami (otwarta, zamknięta) i może temperaturę w garażu - to chciałem sonoffem sv ogarnąć.
W dalszej części sterowanie światłem w pokojach, plus jakieś czujniki.
Tylko nie wiem co postawić, na czym i co jeszcze potrzebuję, żeby mi to działało także poza domową siecią wifi. Mam nasa zyxela na arm, mogę na nim to coś postawić ewentualnie malinka.

#homeassistant #domoticz #homekit #homebridge #smarthome #inteligentnydom #automatykadomowa
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@buby: kup sobie jakiś mały serwer lub intela nuc, postaw tam ubuntu i w dockerze Home assistanta, brama garażowa, shelly lub któryś Sonoff, blebox, jest kilka produktów bo pewnie wszystko po Wifi? Chyba ze masz pociągnięte kable do gniazdek i bramy sterujące? Czujniki ja bym zrobił na esp(wersja modułu zależy co chcesz mierzyć i na tym espeasy wgrane) + czujniki tak jak mówiłem powyżej, albo dht albo ds18b20, to już
  • Odpowiedz
@buby: @niebieskisufit: dodam tylko że bez problemu będziesz mógł sterować poza swoją wifi home assistantem. Bez kłopotu za 5$ / miecha korzystając z ich usługi nubu casa, lub trochę pokombinujesz i zrobisz za darmo.
  • Odpowiedz
@niebieskisufit @ekimek:

Czyli żeby sterować spoza domu to są dwie opcje:
1. ustawiam centrum akcesoriów na ipadzie, home podzie albo apple tv I wtedy icloud (jedno z tych urządzeń musi być zawsze w wifi?)
2. Aplikacja HA na iphona i tutak nubu casa albo port
  • Odpowiedz
@buby: nie pomogę co do bramy, bo nie mam, ale raczej rs232 nie będzie potrzebne. w sonoffach mini mam tasmote i nie mam problemów. Programuje się przez wifi.
  • Odpowiedz