Wpis z mikrobloga

#modelarstwo #offroad #4x4
Przedotatni wpis z budowy miniaturowej Toyoty Hilux.
Doszły lampy, wycieraczki, lusterka oraz pałąk. Zrezygnowałem z chlapaczy bo podoba mi się bez.
Nie jestem. Zadowolony z pałąka malowanego 2 kolorami czarnego żeby wyglądał na wyblakły od UV od góry bo ledwo się ten górny odcień przebija... Zważył się także metalizer w napisie HILUX na pałąku więc będę dziubać to pedzlem.
Kolejny odcinek ostatni to kalki i brudzenie.
T.....o - #modelarstwo #offroad #4x4
Przedotatni wpis z budowy miniaturowej Toyoty H...

źródło: comment_1588247166iKEgNyZXxxlSnkAUkZSPZj.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BratProgramisty: wgniecenia i dziury są wywiercone, potem wyszlifowane papierem ściernym od spodu żeby plastik był cieńszy. Jak już jest cienko to suchą gąbka nakładam strukturę rdzy ze starej farby olejnej zmieszanej z odrobiną mąki ziemniaczanej co daje potem teksturę podobną do szorstkiego rdzawego nalotu. Na koniec rdzę maskuje i maluje sprayem budę. Jak jest pomalowane to dodaje na górę kolory tam gdzie trzeba np. na przetarcia mieszane srebrne z czerwonym
  • Odpowiedz
@anussatanus: więc tak mieszam sobie w proporcjach 1/3 tamiya NATO Black, 1/3 tamyia dlatego Black oraz 1/3 tamiya gloss Black oraz 10% retardera. Druga mikstura dająca efekt wyblakniecia jest pół na pół flat black / Nato Black + kilka kropli retardera. Górę zderzaka tam gdzie mocniej maluje tym drugim zaciągając delikatnie w dół zderzaka a reszta leci pierwszym miksem z delikatnym mieszaniem niezastyglej jeszcze pierwszej mieszanki w miejscach gdzie zachodzi
  • Odpowiedz