Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RaVo: skoro tak sugerują z proporcjami to powinno być ok. A co do drożdży to może być lekki overpitching, ale nie wiem czy będzie to wyczuwalne w gotowym piwie, albo będzie Ci przeszkadzać. Dla spokoju możesz dodać delikatnie mniej drożdży, ale ja bym chyba i tak walił całą paczkę
  • Odpowiedz
@RaVo: Bym się nie bawił w redukowanie drożdży, co ma się namnożyć to się namnoży, z dwojga lepiej, niech ich będzie więcej, niż ryzykować, że nie ruszy. Skoro sugerują 0.6kg ekstraktu per brewkit, to 1.7 powinno Ci styknąć na dwa z zapasem, trochę treści nawet dojdzie.
Śmiesznie w sumie, zdaje mi się, że kiedyś zawsze brewkity podawały proporcje na 23/20 litrów.
  • Odpowiedz
@wertychochlik: O, to akurat US-05 mam wtedy je uzyje do IPA. @adiczuk: @jszq: @FelippeMassa: Saison jednak mi umknął, zakłądam że został wykupiony. Decyduje się na takie coś: https://browamator.pl/brewferm-tarwebier-witbier-brew-kit-1-5-kg,3,23,3051 i teraz pytanie, będę miał deficyt 200g słodu. Czy mogę do jednej brzeczki wlać słód i dosypać cukru, żeby wyrównać czy lepiej nie bawić się w takie rzeczy?

Bo widzę, że tek słód jest zakręcany to
  • Odpowiedz
@RaVo: Albo tak, albo utnij procentowo objętość wody na koniec, żeby BLG zachować takie jak miało wyjść z całym słodem. Masz tam 1.9 chmielonego plus oczekiwane 1.1 kg jasnego ekstraktu, w sumie 3 kilo.
0.2 z tego to raptem 7 procent, litr wody mniej i się wyrówna.
  • Odpowiedz
@jszq: Będę to robił drugi raz, i tak jestem zapatrzony na wszelkie instrukcje, ze nawet nie w głowie mi małe odchyły typu wyrownywanie wszystkich proporcji w dół. Tak zrobię, dzięki!
  • Odpowiedz
@RaVo: Na spokojnie, bez spiny.
Przy brewkitach lepiej przyłóż się do pilnowania dobrej temperatury fermentacji, bo to Ci da większy pozytywny/negatywny wkład na końcowy smak, niż trochę cukru/ekstraktu w te czy we wte.
  • Odpowiedz