Aktywne Wpisy
9HYx +428
Mam dobry dzień, więc chciałbym zrobić #rozdajo - 2 x 50PLN na zakup #ksiazki z dowolnej księgarni internetowej. Moim zdaniem należy wspierać promowanie czytania gdzie tylko się da, więc mały gest ode mnie. Jeśli chcesz wziąć udział to zostaw plusika i jakikolwiek komentarz. Losowanie zwycięzców jutro o godz. 16:00, powodzenia.
wredny_bombelek +103
No jak tam, zapłaciliście już w podatkach na mieszkania socjalne dla nowych europejczyków?
https://x.com/TaraBull808/status/1792669125107400967
#europa #bekazlewactwa #imigranci
https://x.com/TaraBull808/status/1792669125107400967
#europa #bekazlewactwa #imigranci
Chciałbym sobie przygotować zakwas, ale nie piec chleba codziennie, czy mogę sobie spokojnie zacząć od 30g i tak dokładać codziennie?
Widziałem, ze niektórzy po prostu dokarmiają codziennie, a niektórzy używają tylko połowy z poprzedniego dnia i dopiero wtedy dokarmianie. Która metoda lepsza?
I pytanie na koniec - zakwas z maki żytniej razowej 2000 czy żytni chlebowa 720?
Dziekuje za wszelkie odpowiedzi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#zakwas #chleb #bojowkapiekarska
Możesz używać nawet po 1g mąki i wody, ilość jest nieistotna. Ważne by trzymać się proporcji. Jak zauważyłeś nie ma sensu marnować surowca. Pełno jest przepisów, gdzie piszą po 100g, bo są
dzieki
Jak chcę coś upiec, wyciągam zakwas, czekam aż się zagrzeje, dokarmiam tak, żeby starczyło na następny chleb i trochę zostało. Po kilku lub kilkunastu godzinach mam już starter na chleb i rozpoczynam zabawę.
Pozostalą malutką resztę startera/zakwasu minimalnie dokarmiam, żeby z głodu to nie zdechła i do lodówki. :)