Wpis z mikrobloga

#rower #mtb
https://bikepedia.com/QuickBike/BikeSpecs.aspx?item=92854
Mam coś takiego. Jak wygląda wymiana starych części? Mógłbym sobie kupić np tylną Shimano deore m592 i będzie to plug&play? Zastanawia mnie czy przez to, że rower jest stary jakaś nowa przerzutka nie będzie pasować. Problem w tym rowerze jest taki, że brakuje mi przełożeń. Jadę już z taką prędkością, że potrzebuję tego dodatkowego biegu. Przednich przerzutek w ogóle nie używam i nawet przez myśl przeszedł mi jakiś napęd 1x..
  • 10
@Rouksa: to rower 8 biegowy. Aby zwiększyć ilość biegów musiałbyś kupić:
Nową manetka
Nową kasetę
Nowy łańcuch
Nową przerzutkę (w wypadku gdybyś chciał zwiększyć ilość biegów do 9 przerzutki nie trzeba zmieniać. Jeśli chcesz 10, 11 czy 12 biegów trzeba)
@bibsz: Dlatego się zastanawiam co byłoby najlepsze. Obecne przerzutki kiepskie chodzą i tak czy siak chciałbym je wymienić. Pytanie w co zainwestować. Żebym miał większe przełożenie i nie wydał dwóch tysięcy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Rouksa:

Korba nie. Przy 9s spoko korba 8 da rade.
Znaczy przy upgradzie do 10 czy 11 może trzeba by wymienić zębatkę. Ale tutaj nie wiem nie jeździłem nigdy na korbie 8 z łańcuchem 10 czy 11.
@Rouksa: zobacz jaka masz najmniejsza koronke obecnie na kasecie/wolnobiegu, moze wystarczy zmienic kasete na taka z mneijjszą rozpientoscia? w ponizej 11 zebow z tylu raczej nei zejdziesz, wiec moze wystarczy wymienic kasete?