Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 10
Zapdejtowałem swój projekt ambilight na taśmie WS2812B o dolny pasek tak jak zapowiadałem. Teraz już widzę, że nie wolno robić tego bez dolnej części, robi 50% roboty ( ͡° ͜ʖ ͡°)

poprzedni post: https://www.wykop.pl/wpis/48659159/tak-jak-obiecalem-opisuje-spsob-na-wykonanie-podsw/
#chwalesie #dyi #arduino #ambilight #prismatik #ledstrip
radziuxd - Zapdejtowałem swój projekt ambilight na taśmie WS2812B o dolny pasek tak j...

źródło: comment_1587231114BNtDfb4nksvpvJlYXq4xg1.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@radziuxd: Też mam od kilku lat i z tego co planuję przy najbliższym remoncie, to przemalować ścianę na jasny kolor i powiesić telewizor. Dół mam od początku mimo, że telewizor stoi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Ja jeszcze podpowiem Mirkom którzy się do tego przymierzają, że przy monitorze komputerowym który wisi na wysięgniku nad biurkiem i jest daleko od ściany efekt jest niestety mierny. Za monitorem musi być zdecydowanie jasna(!) powierzchnia najlepiej z 20-50cm od niego - bo inaczej fajny efekt ginie.
  • Odpowiedz
@HenryMorgan: Ja specjalnie zmieniłem ścianę z ciemnego turkusu na białą tapetę, bo kolory przekłamywały. Oczywiście w salonie, tu na zdjęciu ściana jest szara i w miarę spoko. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@radziuxd możesz więcej szczegółów opisać odnośnie tego rozwiązania ambilight tv? Ja mam ws2812b + rbpi3 + openelec z hyperionem + tv grabber, niestety nie mam hdmi output w tv i szukam alternatywy
  • Odpowiedz
  • 1
@ptaaq: to i tak jesteś chyba w lepszej sytuacji mając rbpi i grabber, poczytaj komentarze do tego wpisu, który podlinkowałem, wydaje mi się, że tam możesz znaleźć interesujące informacje
  • Odpowiedz
  • 0
@marjanoos: szczerze to nie wiem, wydaje mi się, że może być, ale może ktoś mądrzejszy się wypowie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ledy gasną jak wyłączasz Prismatik albo po prostu kompa, ale z tym bywa różnie, czasem zdarza się psikus, że wyłączam komputer, a ledy świecą.
  • Odpowiedz
@radziuxd Ja dzisiaj zacząłem składać zestaw działający dla każdego źródła HDMI w 4K na ledach WS2812B (60led na metr, łącznie 222 przy tv 55'), RPi3 + Arduino Uno R3 i Video Grabber. Niestety zasilacz kaput bo używany, ale na szczęście był za grosze. Teraz zamówiłem drugi 20A i jak przyjdzie to zdam relacje co z tego wyjdzie.
  • Odpowiedz
@radziuxd używany kupiłem za 20zl na allegro, ale jak patrzyłem to niby na tym dobrym chipie jest.
Jak wszystko ogarnę to opiszę co, jak i za ile. Najdroższe to Raspberry było, później HDMI Splitter który faktycznie ogarnia 4K to szedł z Ali tak jak w sumie ledy bo w Polsce potrójna przebitka.
  • Odpowiedz
  • 0
@MagicznyMateusz: w najbliższym czasie nie ma opcji, żebym znalazł czas, ale przede wszystkim to mam za mało zdjęć z roboty, żeby to się nadawało na YT.
Jedną rzecz jeszcze zmieniłem i jest to wlutowanie przełącznika ON/OFF na plusowym kablu, bo często ledy nie gasły razem z systemem.
  • Odpowiedz