Wpis z mikrobloga

Minely juz trzy tygodnie, wiec kolejny update ;)

Czy ten stosunek przecietnych wynagrodzen do ceny nieruchomosci jest normalny? W Belfascie (gdzie mieszkam) przecietne wynagrodzenie wynosi 9,247 zl netto miesiecznie w przeliczeniu, a metr kwadratowy nieruchomosci poza centrum 6,833 zl. Natomiast w Gdansku przecietne wynagrodzenie wynosi zaledwie 3,422 zl netto, a metr kwadratowy nieruchomosci poza centrum az 8,058 zl!

Stosunek cen nieruchomosci do dochodow wynosi w Belfascie 4.48, a w Gdansku 15.68. Przecietny kredyt hipoteczny stanowi na dzien dzisiejszy 31.11% przecietnej pensji w Belfascie i az 119.34% w Gdansku.

Oprocentowanie kredytow hipotecznych jest rowniez znacznie nizsze niz w Polsce, szczegolnie teraz po obnizce stop procentowych do 0.1% (w porownaniu do 0.5% w Polsce). https://www.numbeo.com/property-investment/compare_cities.jsp?country1=Poland&country2=United+Kingdom&city1=Gdansk&city2=Belfast&tracking=getDispatchComparison

#mieszkaniedeweloperskie #uk #polska #gdansk #mieszkanie #kredythipoteczny #kredyt #nieruchomosci
  • 102
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ja sie pytam skad przecietny obywatel taki jak np ja ktory nic nie dostal od rodzicow, nawet 1000zl ma uzbierac 80k wkladu wlasnego przy przecietnej pensji w krakowie

@emil_gojny: a ja się pytam, czemu przeciętny obywatel uważa, że jego prawem jest mieszkać w jednym z największych i najdroższych miast w kraju? :D

Hurr, skąd przeciętny polaczek ma mieć na Ferrari, durr!
  • Odpowiedz
@wqdqweff: a czemu polakowi ma byc ciezej mieszkac w jednym z najwiekszych i najdrozszych miast w kraju niz niemcowi, francuzowi, anglikowi, holendrowi itp itd? powtarzam jeszcze raz, uwaga, wiem że to ciężko zrozumieć - chodzi o STOSUNEK cen nieruchomosci do PRZECIETNYCH zarobkow
  • Odpowiedz
@emil_gojny: to ja ci powiem, czemu - bo Niemcy, Anglicy, Holendrzy i Francuzi coś produkują, wymyślają, sprzedają. My montujemy ich produkty, i handlujemy jabłuszkami. Sam fakt obecności w Europie nie daje 'europejskich' zarobków.

Jakoś wysoko wykwalifikowani specjaliści mogą płacić w Krakowie i po 15k/m2, bo zarabiają dobrze.
  • Odpowiedz
@Marcinowy nie na truskawki tyko budować statki z drewna (już tam pracowałem) a jak nie będzie roboty to mogę nawet truskawki zbierać bo to takie zagłębie rolniczo przemysłowe

Byłem załamany tym jak mi biznes się sypnął, jaj odpadlo mi 130 zleceń w 2 tygodnie, ale spoko, na razie znalazłem rozwiązanie żeby nie siedzieć i nie czekać na nie wiadomo co
  • Odpowiedz
@EmigrantBelfast powiem Ci w ten sposób...

Na emigracji w Norwegii miałem pensje taką jak mój przychód brutto w Polsce w dobrym (nie wyjątkowo dobrym) miesiącu.

A i tak wolałem wrócić do Polski. Tu jestem u siebie, pracuje dla siebie nie jestem imigrantem. Nie mam problemów z komunikacją. Tu mam rodziców, nieruchomości, plany na życie.
  • Odpowiedz
@kaaban jak nie? Przecież nowe inwestycje w linii skm (Zaspa, Przymorze, Wrzeszcz, Oliwa) kosztują nawet więcej. Powoli do 8k to dochodzą nawet w niektórych rejonach Moreny
  • Odpowiedz