Aktywne Wpisy
wykop +19
Dzień dobry, Wykop! Mamy dla Was dwie wiadomości! (ツ)
1. Odpowiedzieliśmy na Wasze ostatnie zgłoszenia i wprowadziliśmy kilka poprawek, które powinny umilić korzystanie z Wykopu:
- w przeglądarce Firefox naprawiliśmy „skaczący” formularz komentarzy,
- wprowadziliśmy również poprawki do automatycznego ukrywania długich wypowiedzi z opcją "pokaż więcej",
- usprawniliśmy wklejanie zdjęć,
1. Odpowiedzieliśmy na Wasze ostatnie zgłoszenia i wprowadziliśmy kilka poprawek, które powinny umilić korzystanie z Wykopu:
- w przeglądarce Firefox naprawiliśmy „skaczący” formularz komentarzy,
- wprowadziliśmy również poprawki do automatycznego ukrywania długich wypowiedzi z opcją "pokaż więcej",
- usprawniliśmy wklejanie zdjęć,
enten +60
Nie ma nic bardziej tandetnego w Polskich domach jednorodzinnych niż ogradzanie się tymi pseudo-zdobionymi betonowymi płotami, które nie dość że są niepraktyczne to jeszcze pozbawione zupełnie jakiejkolwiek estetyki. To jak ktoś chciałby zasłonić całkowicie swoją posesję, to mógłby już wylać pełny, betonowy murek albo ogrodzić się ppularnymi ostatnio plotami z kamyczków, a najlepiej to po prostu zasadzić żywopłot jak robią to cywilizowane kraje gdzie jest ładnie. Tutaj dosłownie wycinamy kawałek jakiejś kolumnady
Czy ten stosunek przecietnych wynagrodzen do ceny nieruchomosci jest normalny? W Belfascie (gdzie mieszkam) przecietne wynagrodzenie wynosi 9,247 zl netto miesiecznie w przeliczeniu, a metr kwadratowy nieruchomosci poza centrum 6,833 zl. Natomiast w Gdansku przecietne wynagrodzenie wynosi zaledwie 3,422 zl netto, a metr kwadratowy nieruchomosci poza centrum az 8,058 zl!
Stosunek cen nieruchomosci do dochodow wynosi w Belfascie 4.48, a w Gdansku 15.68. Przecietny kredyt hipoteczny stanowi na dzien dzisiejszy 31.11% przecietnej pensji w Belfascie i az 119.34% w Gdansku.
Oprocentowanie kredytow hipotecznych jest rowniez znacznie nizsze niz w Polsce, szczegolnie teraz po obnizce stop procentowych do 0.1% (w porownaniu do 0.5% w Polsce). https://www.numbeo.com/property-investment/compare_cities.jsp?country1=Poland&country2=United+Kingdom&city1=Gdansk&city2=Belfast&tracking=getDispatchComparison
#mieszkaniedeweloperskie #uk #polska #gdansk #mieszkanie #kredythipoteczny #kredyt #nieruchomosci
No tak, jest drogo i co zmienia ten kwik? Nie chcesz to nie kupuj w Gdansku. Kup w Koscierzynie albo Kartuzach
Pozdrawiam :)
@emil_gojny: a ja się pytam, czemu przeciętny obywatel uważa, że jego prawem jest mieszkać w jednym z największych i najdroższych miast w kraju? :D
Hurr, skąd przeciętny polaczek ma mieć na Ferrari, durr!
Jakoś wysoko wykwalifikowani specjaliści mogą płacić w Krakowie i po 15k/m2, bo zarabiają dobrze.
Byłem załamany tym jak mi biznes się sypnął, jaj odpadlo mi 130 zleceń w 2 tygodnie, ale spoko, na razie znalazłem rozwiązanie żeby nie siedzieć i nie czekać na nie wiadomo co
Na emigracji w Norwegii miałem pensje taką jak mój przychód brutto w Polsce w dobrym (nie wyjątkowo dobrym) miesiącu.
A i tak wolałem wrócić do Polski. Tu jestem u siebie, pracuje dla siebie nie jestem imigrantem. Nie mam problemów z komunikacją. Tu mam rodziców, nieruchomości, plany na życie.