Wpis z mikrobloga

Cześć! W nawiązaniu do wczorajszego wpisu
https://www.wykop.pl/wpis/48626071 zapraszam wszystkich do udziału w drugiej części finansowego #ama

Na codzień zajmuję się doradztwem inwestycyjnym i optymalizacją podatkową. We współpracy z moją firmą realizujemy także tematy kredytowe, ubezpieczeniowe i prowadzimy szkolenia mające na celu zwiększenie świadomości finansowej wśród Polaków. Zapraszam także do zapoznania się z poprzednią edycją w której odpowiedziałem na ponad 100 pytań. Bezpłatne konsultacje można odbyć ze mną w formie wideokonferencji lub mailowo. Zapraszam do wiadomości prywatnej wszystkich którzy chcieli by pomóc sobie i podjąć jak najlepsze decyzje finansowe w obliczu kryzysu który właśnie się zaczął.

Dajcie kilka plusów na zachętę dla zachęty i większego zasięgu i ruszamy.

#gospodarka #finanse #ekonomia #waluty #banki #koronawirus #kredythipoteczny #inwestycje #polityka #gielda
droetker4 - Cześć! W nawiązaniu do wczorajszego wpisu
https://www.wykop.pl/wpis/48626...

źródło: comment_1586512932WDNOMEtnx9ZdBZ4lCcHnsM.jpg

Pobierz
  • 84
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@alex-fortune

@droetker4: : jak wg Ciebie spadek dostępności mieszkań do kupna dla przeciętnego konsumenta ( wzrost bezrobocia, ewentualna ostrzejsza polityka kredytowa ) wpływa na popyt na rynku wynajmu w większych miastach?

Według mnie tutaj należy spojrzeć na dwie perspektywy. Pierwsza bardziej krótkoterminowa powiedzmy do roku to wciąż duża niepewność w społeczeństwie. Ceny wynajmu poszybowały w dół odpowiadając na niski popyt. Kredyt stał się tańszy lecz trudniej dostępny i ludzie
  • Odpowiedz
@droetker4: Mając 25k euro i zbierając na mieszkanie jest się w miarę bezpiecznym czy lepiej te pieniądze w coś ulokować, by dużo nie stracić?
  • Odpowiedz
  • 1
@siodemkaxx

@droetker4 a co jak znam dokładnie sytuacje finansową tego banku spółdzielczego? Jego lokaty, depozyty, kredyty i wiem ze jest w bardzo dobrej sytuacji?

W takim wypadku nie widzę przeciwwskazań żeby korzystać z jego usług. Ogólnie banki jednak nie dają wysokich zysków i warto poszukać alternatyw.
  • Odpowiedz
  • 2
@em_wi_pi

A ja zadam takie pytanko.

Kupno anonimowe złota/srebra, gdzie? Da się przez internet? Jest możliwość za pomocą portfeli internetowych typu Skrill/Ecopayz?
Ofc nie musisz znać odpowiedzi na te pytania, aczkolwiek jeśli coś wiesz to proszę o odpowiedź.
Miłego dnia ( ͡°
  • Odpowiedz
  • 0
@dy44

@droetker4: Mając 25k euro i zbierając na mieszkanie jest się w miarę bezpiecznym czy lepiej te pieniądze w coś ulokować, by dużo nie stracić?

Pytanie w jakiej walucie jesteś je w stanie skutecznie zainwestować. Pieniądze które po prostu czekają na swój moment tracą na wartości niezależnie od tego czy inflacja jest bardzo wysoka jak w Polsce czy niska jak w strefie Euro. W co bezpiecznie inwestować środki opisywałem
  • Odpowiedz
  • 2
@vvertoi

Już przed kryzysem mieliśmy jedna z najwyższych inflacji w Europie i na świecie (2 i 4 miejsce pod tym względem).

@droetker4: widzę że ekspert czerpie wiedzę z fake newsów z
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@droetker4: ad. Kredytu podczas inflacji.

Czy rzeczywista wartosc kredytu maleje podczas rosnacej inflacji czy podaza razem z reszta cen?
  • Odpowiedz
  • 1
@Ja-qb

@droetker4: ad. Kredytu podczas inflacji.

Czy rzeczywista wartosc kredytu maleje podczas rosnacej inflacji czy podaza razem z reszta cen?

Wartość zadłużenia nominalnie się nie zmienia. Oddajemy inne pieniądze w stosunku do tego co pożyczyliśmy. Więc przy inflacji przewyższającej koszt kredytu oddajemy mniej niż pożyczyliśmy.
  • Odpowiedz
  • 1
@Vasquito > @droetker4: jaki najlepszy sposób jest na utrzymanie wartości bądź zyskanie na wartości pieniądza? Akcje blue chip? Kupno mieszkania? Waluty?

Co do akcji blue chip kwestia ich wyceny i rokowania są ściśle powiązane z sytuacją konsumentów i ogólnym poziomem bogactwa. Gdy recesja dotknie mocno gospodarstwa domowe raczej będą decydować się na Xiaomi a nie iPhone przy zakupie nowego telefonu. Pytanie jaką dokładnie korporację masz na myśli. Ważną kwestią
  • Odpowiedz
@droetker4: Wyczytałem, że polecasz fundusze obligacji. Problem w tym, że taki laik jak ja wszedł właśnie na stronę PKO BP i tam widnieje, że taki fundusz przykładowo zarobił w ciągu ostatniego roku 2.34%.

Źle szukam coś? Daj znać gdzie można te 8% wyciągnąć
  • Odpowiedz
  • 0
@vanraven

@droetker4: Wyczytałem, że polecasz fundusze obligacji. Problem w tym, że taki laik jak ja wszedł właśnie na stronę PKO BP i tam widnieje, że taki fundusz przykładowo zarobił w ciągu ostatniego roku 2.34%.

Źle szukam coś? Daj znać gdzie można te
  • Odpowiedz
  • 0
@SkrajnieZdegustowany

Pytanie od młodszego kolegi. Co studiowałeś i jak można zgłębiać wiedzę ekonomiczną? Jak i z czego ty się uczyłeś? Jakieś fajne książki, strony internetowe takie bardziej popularnonaukowe jak i naukowe?

Finanse i rachunkowość na specjalizacji ryzyko bankowe a także MBI w Krakowie na Uniwersytecie Ekonomicznym. Co do literatury i źródeł z których korzystam podawałem je na początku w pierwszych kilku wiadomościach.
  • Odpowiedz