Na codzień zajmuję się doradztwem inwestycyjnym i optymalizacją podatkową. We współpracy z moją firmą realizujemy także tematy kredytowe, ubezpieczeniowe i prowadzimy szkolenia mające na celu zwiększenie świadomości finansowej wśród Polaków. Zapraszam także do zapoznania się z poprzednią edycją w której odpowiedziałem na ponad 100 pytań. Bezpłatne konsultacje można odbyć ze mną w formie wideokonferencji lub mailowo. Zapraszam do wiadomości prywatnej wszystkich którzy chcieli by pomóc sobie i podjąć jak najlepsze decyzje finansowe w obliczu kryzysu który właśnie się zaczął.
Dajcie kilka plusów na zachętę dla zachęty i większego zasięgu i ruszamy.
@droetker4: : jak wg Ciebie spadek dostępności mieszkań do kupna dla przeciętnego konsumenta ( wzrost bezrobocia, ewentualna ostrzejsza polityka kredytowa ) wpływa na popyt na rynku wynajmu w większych miastach?
Według mnie tutaj należy spojrzeć na dwie perspektywy. Pierwsza bardziej krótkoterminowa powiedzmy do roku to wciąż duża niepewność w społeczeństwie. Ceny wynajmu poszybowały w dół odpowiadając na niski popyt. Kredyt stał się tańszy lecz trudniej dostępny i ludzie
@droetker4 a co jak znam dokładnie sytuacje finansową tego banku spółdzielczego? Jego lokaty, depozyty, kredyty i wiem ze jest w bardzo dobrej sytuacji?
W takim wypadku nie widzę przeciwwskazań żeby korzystać z jego usług. Ogólnie banki jednak nie dają wysokich zysków i warto poszukać alternatyw.
Kupno anonimowe złota/srebra, gdzie? Da się przez internet? Jest możliwość za pomocą portfeli internetowych typu Skrill/Ecopayz? Ofc nie musisz znać odpowiedzi na te pytania, aczkolwiek jeśli coś wiesz to proszę o odpowiedź. Miłego dnia ( ͡°
@droetker4: Mając 25k euro i zbierając na mieszkanie jest się w miarę bezpiecznym czy lepiej te pieniądze w coś ulokować, by dużo nie stracić?
Pytanie w jakiej walucie jesteś je w stanie skutecznie zainwestować. Pieniądze które po prostu czekają na swój moment tracą na wartości niezależnie od tego czy inflacja jest bardzo wysoka jak w Polsce czy niska jak w strefie Euro. W co bezpiecznie inwestować środki opisywałem
@droetker4 Ta informacja o 4 miejscu na świecie pod względem inflacji to tylko na Wykopie się pojawiło, tak naprawdę pewnie ledwo w top 50 się łapiemy.
Czy rzeczywista wartosc kredytu maleje podczas rosnacej inflacji czy podaza razem z reszta cen?
Wartość zadłużenia nominalnie się nie zmienia. Oddajemy inne pieniądze w stosunku do tego co pożyczyliśmy. Więc przy inflacji przewyższającej koszt kredytu oddajemy mniej niż pożyczyliśmy.
@Vasquito > @droetker4: jaki najlepszy sposób jest na utrzymanie wartości bądź zyskanie na wartości pieniądza? Akcje blue chip? Kupno mieszkania? Waluty?
Co do akcji blue chip kwestia ich wyceny i rokowania są ściśle powiązane z sytuacją konsumentów i ogólnym poziomem bogactwa. Gdy recesja dotknie mocno gospodarstwa domowe raczej będą decydować się na Xiaomi a nie iPhone przy zakupie nowego telefonu. Pytanie jaką dokładnie korporację masz na myśli. Ważną kwestią
Pytanie od młodszego kolegi. Co studiowałeś i jak można zgłębiać wiedzę ekonomiczną? Jak i z czego ty się uczyłeś? Jakieś fajne książki, strony internetowe takie bardziej popularnonaukowe jak i naukowe? @droetker4:
@droetker4: Wyczytałem, że polecasz fundusze obligacji. Problem w tym, że taki laik jak ja wszedł właśnie na stronę PKO BP i tam widnieje, że taki fundusz przykładowo zarobił w ciągu ostatniego roku 2.34%.
Źle szukam coś? Daj znać gdzie można te 8% wyciągnąć
@droetker4: Wyczytałem, że polecasz fundusze obligacji. Problem w tym, że taki laik jak ja wszedł właśnie na stronę PKO BP i tam widnieje, że taki fundusz przykładowo zarobił w ciągu ostatniego roku 2.34%.
Pytanie od młodszego kolegi. Co studiowałeś i jak można zgłębiać wiedzę ekonomiczną? Jak i z czego ty się uczyłeś? Jakieś fajne książki, strony internetowe takie bardziej popularnonaukowe jak i naukowe?
Finanse i rachunkowość na specjalizacji ryzyko bankowe a także MBI w Krakowie na Uniwersytecie Ekonomicznym. Co do literatury i źródeł z których korzystam podawałem je na początku w pierwszych kilku wiadomościach.
10 lat temu Rosjanie mieli jeszcze pozytywny stosunek do Polaków i tutaj nawet nazwali Polaka bratem. Później wszystko się zepsuło przez politykę zachodu względem Ukrainy. #wojna #ukraina #rosja #polska #polityka
https://www.wykop.pl/wpis/48626071 zapraszam wszystkich do udziału w drugiej części finansowego #ama
Na codzień zajmuję się doradztwem inwestycyjnym i optymalizacją podatkową. We współpracy z moją firmą realizujemy także tematy kredytowe, ubezpieczeniowe i prowadzimy szkolenia mające na celu zwiększenie świadomości finansowej wśród Polaków. Zapraszam także do zapoznania się z poprzednią edycją w której odpowiedziałem na ponad 100 pytań. Bezpłatne konsultacje można odbyć ze mną w formie wideokonferencji lub mailowo. Zapraszam do wiadomości prywatnej wszystkich którzy chcieli by pomóc sobie i podjąć jak najlepsze decyzje finansowe w obliczu kryzysu który właśnie się zaczął.
Dajcie kilka plusów na zachętę dla zachęty i większego zasięgu i ruszamy.
#gospodarka #finanse #ekonomia #waluty #banki #koronawirus #kredythipoteczny #inwestycje #polityka #gielda
źródło: comment_1586512932WDNOMEtnx9ZdBZ4lCcHnsM.jpg
PobierzWedług mnie tutaj należy spojrzeć na dwie perspektywy. Pierwsza bardziej krótkoterminowa powiedzmy do roku to wciąż duża niepewność w społeczeństwie. Ceny wynajmu poszybowały w dół odpowiadając na niski popyt. Kredyt stał się tańszy lecz trudniej dostępny i ludzie
W takim wypadku nie widzę przeciwwskazań żeby korzystać z jego usług. Ogólnie banki jednak nie dają wysokich zysków i warto poszukać alternatyw.
Kupno anonimowe złota/srebra, gdzie? Da się przez internet? Jest możliwość za pomocą portfeli internetowych typu Skrill/Ecopayz?
Ofc nie musisz znać odpowiedzi na te pytania, aczkolwiek jeśli coś wiesz to proszę o odpowiedź.
Miłego dnia ( ͡°
Pytanie w jakiej walucie jesteś je w stanie skutecznie zainwestować. Pieniądze które po prostu czekają na swój moment tracą na wartości niezależnie od tego czy inflacja jest bardzo wysoka jak w Polsce czy niska jak w strefie Euro. W co bezpiecznie inwestować środki opisywałem
@droetker4: widzę że ekspert czerpie wiedzę z fake newsów z wykopu XD
@droetker4: widzę że ekspert czerpie wiedzę z fake newsów z
Akcje blue chip? Kupno mieszkania? Waluty?
Czy rzeczywista wartosc kredytu maleje podczas rosnacej inflacji czy podaza razem z reszta cen?
Wartość zadłużenia nominalnie się nie zmienia. Oddajemy inne pieniądze w stosunku do tego co pożyczyliśmy. Więc przy inflacji przewyższającej koszt kredytu oddajemy mniej niż pożyczyliśmy.
Co do akcji blue chip kwestia ich wyceny i rokowania są ściśle powiązane z sytuacją konsumentów i ogólnym poziomem bogactwa. Gdy recesja dotknie mocno gospodarstwa domowe raczej będą decydować się na Xiaomi a nie iPhone przy zakupie nowego telefonu. Pytanie jaką dokładnie korporację masz na myśli. Ważną kwestią
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Źle szukam coś? Daj znać gdzie można te 8% wyciągnąć
Źle szukam coś? Daj znać gdzie można te
Finanse i rachunkowość na specjalizacji ryzyko bankowe a także MBI w Krakowie na Uniwersytecie Ekonomicznym. Co do literatury i źródeł z których korzystam podawałem je na początku w pierwszych kilku wiadomościach.