Wpis z mikrobloga

Mirasy, co to może być, bo nie wytrzymie? Pytam tu, bo nie będę teraz lekarzom zawracać głowy, mają ważniejsze sprawy. Mam to od kilku miesięcy, ale dziś cały dzień mnie to szczypie i robi się uciążliwe. Mam to tylko na jednym palcu.
#pomocy #lekarz #c-----------t
MojaPieknaRoslineczko - Mirasy, co to może być, bo nie wytrzymie? Pytam tu, bo nie bę...

źródło: comment_1585084104njCj7Ys3ZMFXynz4QkuXK6.jpg

Pobierz
  • 60
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MojaPieknaRoslineczko: Egzema. Reakcja autoimmunologiczna(choroba na podłożu genetycznym) leczenie przyczyny mozliwe tylko przez usuniecie składnika który uczula. Jak pojdziesz do dermatologa to przypisze masc z kortykosteroidami, np elocom 1mg, cutivate. Dłoń zagoi się się zupełnie, ale w większosci przypadków będą nawroty. Sporo ludzi ma to do konca zycia, jak nie chcesz przekazac wadliwego genu dzieciom, to tylko invitro.
  • Odpowiedz
@MojaPieknaRoslineczko: Wylecz i staraj się zejść do jak najmniejszej dawki w przypadku nawrotów. Są różne kortykosteroidy więc nigdy nie stosuj jednego kremu (ale nie od jednej firmy, tylko inne wersje kortykosteroidow) np elocom to furoinian mometazonu, a cutivate to propionian flutykazonu, na rynku jest z 15 wersji, kremy tylko na recepte wiec musisz isc do dermatologa mimo wszystko. Może będą nawroty, a może nie.
  • Odpowiedz
@MojaPieknaRoslineczko: to moze byc cokolwiek, chorob dermatologicznych nie powinno sie diagnozowac na podstawie samego wygladu. na wiekszosc mozliwych i czestych przyczyn pomoga Ci masci bez recepty: clotrimazol (na grzyby) i tribiotic (bakterie), niestety nie znam masci ze sterydem bez recepty a to by dopelnilo najprostsze leczenie. spytaj w aptece, moze cos wymysla.
  • Odpowiedz