Aktywne Wpisy

Rynek pracy, ambicje a brutalna rzeczywistość.
Z jednej strony gigantyczna presja sukcesu, opowieści o programistach za 20k i własnym mieszkaniu przed trzydziestką, z drugiej - realia inflacji, korporacyjny kierat i poczucie, że praca zjada całą energię życiową. Porozmawiajmy o tym, jak wygląda prawdziwe zderzenie naszych ambicji z polskim rynkiem pracy.
#ankietydetektywa #polska #wydarzenia #praca #rynekpracy
Z jednej strony gigantyczna presja sukcesu, opowieści o programistach za 20k i własnym mieszkaniu przed trzydziestką, z drugiej - realia inflacji, korporacyjny kierat i poczucie, że praca zjada całą energię życiową. Porozmawiajmy o tym, jak wygląda prawdziwe zderzenie naszych ambicji z polskim rynkiem pracy.
#ankietydetektywa #polska #wydarzenia #praca #rynekpracy
Jak najuczciwiej opisałbyś swój obecny stosunek do pracy zawodowej i finansowej przyszłości?
- Utknąłem i nie kupię nigdy własnego M. 12.7% (105)
- To tylko sposób na przetrwanie miesiąca. 3.7% (31)
- Dobrze zarabiam, ale czuję pustkę i stres. 27.5% (228)
- Żyję od pierwszego do pierwszego. 5.0% (41)
- Pracuję zdalnie, ale czuję izolację. 5.9% (49)
- Zmarnowałem potencjał przez brak perspektyw. 10.3% (85)
- Myślę o ucieczce za granicę. 3.3% (27)
- Jakoś wiążę koniec z końcem, bez rodziny. 5.7% (47)
- Wolę mniej zarabiać, ale mieć święty spokój. 15.7% (130)
- Boję się nagłego załamania gospodarczego. 10.3% (85)

Mrjohnsmith +3
Dobry wieczór hazardziści i degeneraci ( ͡º ͜ʖ͡º) troche chciałem w sobie zasiać paniki. Wskaźnik Shiller Cape (P/E skorygowany o inflację i uśredniony o zyski spółek z ostatnich 10 lat) pokazuje jak drogi jest rynek. Średnia historyczna ostatnie 100 lat to 17. Obecnie mamy około 40-42. Historycznie był tylko wyżej w 1999/2000 około 44. Co ciekawe w 2007 wskaznik wynosił 27.5 wskazując duże przewartościowanie - historycznie wyższy

#japonka
źródło: comment_1585050254Uv3GHUy50aIMGxExAhwydf.jpg
Pobierz