Wpis z mikrobloga

W sumie, to czemu robimy tak mało tych testów w porównaniu do innych krajów?

Kwestie techniczne, brak tych testów na rynku, brak laboratoriów, brak laborantów? Ten test to faktycznie jakiś kosmos badawczy czy jak?

Korea Południowa stawia baraki i na ulicy z łapanki robią te testy, Niemcy tak samo, inne kraje zresztą też.
A u nas trzeba wręcz błagać o te testy.

Więc o jaki c--j chodzi?
Bo ciężko mi uwierzyć, że o kasę, bo za głupie 2mld można by przebadać przynajmniej 1/3
Ciężko mi uwierzyć, że żałowali by kasy, bo to mikro wydatek w skali całego NFZ
Ukrywanie prawdziwej skali zarażonych? Po co? Do majowych wyborów jeżeli jest tak złe to i tak szambo wybije.

Może jest ktoś że służby zdrowia i odpowie na to pytanie, bo w cholerę nie wiem.

#koronawirus #sluzbazdrowia #lekarz #pytanie
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@mango2018: mało testów, mało zarażonych, rząd działa dobrze i chroni Polaków. poparcie rośnie, wybory wygrane, jak jebnie po wyborach to trudno ¯_(ツ)_/¯

No właśnie nie. No jak jebnie, to na 100% przed wyborami
  • Odpowiedz
@mango2018: no jak? kto decyduje o tym ile testów wykonujemy, a tym samym jakie są informacje co do stanu zakażeń?
pozostaje też pytanie czy pogorszenie sytuacji nie będzie na korzyść obecnie urzędującego prezydenta.
  • Odpowiedz
@mango2018:
i ilosci potencjalnie zakazonych.
przesiewowe sa mniej dokladne, ale szybsze, i tak potem powinny byc tradycyjnie potwierdzone, ale nie ma czasu ani mocy przerobowych
  • Odpowiedz
@mango2018: Któryś z Mirków jakiś czas temu opisywał krok po kroku jak wygląda badanie PCR.
Jak pisał @sidhe jest to badanie z pobranego wymazu. Od siebie dodam, że w pierwszej kolejności pacjentom prawdopodobnym robi się testy A i B na grypę. Dopiero wykluczenie grypy kwalifikuje do badania PCR pod kątem koronawirusa.
@sidhe - szacun. Mi się kończą siły
  • Odpowiedz
@spwasch:
spox
pracq taka, że z nudów sobie edukuję tą jakże różnorodną rozwojowo tutejszą ekipę, a i sam czasem co nieco ciekawego podłapię
  • Odpowiedz