Wpis z mikrobloga

Pytanie do ekspertów UX/UI DZIEŃ 8 - Która wersja lepsza?

Tylko proszę o obiektywne podejście, sam przeszedłem przez jeden jak i drugi system, oba posiadają wady i zalety. Nie chcę wojny, który os jest lepszy. Chodzi mi tylko o ten jeden ekran.

Jaki wpływ mają oba interfejsy na wygodę/bezpieczeństwo?

#grafika #grafikakomputerowa #programowanie #pytanie #design #frontend #webdev #programowanie #android #ios #webdesign #comparere
Comparere - Pytanie do ekspertów UX/UI DZIEŃ 8 - Która wersja lepsza?

Tylko proszę...

źródło: comment_1583668088cSbFHjlPC9OtzMLTtDFyWI.jpg

Pobierz

Która wersja lepsza?

• Prawa 23.8% (30)
  • Lewa 76.2% (96)

Oddanych głosów: 126

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Comparere: Nie ma czegoś takiego jak lepsze i gorsze w tym przypadku, ani w ogóle jeżeli chodzi o projektowanie które uwzględnia jakiekolwiek potrzeby UŻYTKOWNIKA. Dla osób starszych lepsza wersja będzie po lewej, bo jest czytelniejsza, tradycyjna. Gówniarz bez problemu skorzysta z obu.
  • Odpowiedz
@Greg36: Zależy do jakiej grupy odbiorców jest skierowana i jaki % tych odbiorców wybierze okrągłą, a jaki z uchwytem. Oczywiście, to wciąż nie będzie dosłownie oznaczało, że jedna jest lepsza od drugiej, ale jak będziemy chcieli sprzedać więcej klamek tej konkretnej grupie odbiorców, to lepiej będzie postawić na tą, która zdobyła więcej głosów. (oczywiście przy założeniu, że możemy wprowadzić tylko 1 klamkę do obrotu)
  • Odpowiedz
@Greg36: Zgadzam się w 100%, kontekst jest niezwykle istotnym czynnikiem. Być może, nie opisałem tego zbyt dobrze. To tylko prosty ekran do odblokowywania telefonu, skierowany do ogółu społeczeństwa.

Ciekawą rzecz mi podsunąłeś do głowy. W sumie można by było badać, jak rozkładają się głosy dla tych samych interfejsów, w zależności właśnie od kontekstu. To też mogą być ciekawe informacje ( ͡º ͜ʖ͡º)

Czy masz może
  • Odpowiedz
@Comparere: Kontekst zależy od projektu a prawdziwe projekty mają ograniczenia i robi się research żeby znaleźć najbardziej odpowiednie rozwiązanie. Jeżeli przykłady wymyślamy z głowy lub nawet próbujemy przerobić istniejącą aplikację żeby "miała lepszy UX" to sztucznie tworzymy te ograniczenia i dalej możemy jedynie zgadywać co będzie lepsze.

Są strony jak Briefbox gdzie można próbować własnych sił w projektowaniu ale one głównie skupiają się na UI.
  • Odpowiedz
@Ursus-maritimus: Moim zdaniem, badania można prowadzić na każdym etapie - zanim zacznie się projektować, w trakcie projektowania i po zaprojektowaniu. To jak do tego podejdziemy i jak wykorzystamy wyniki tych badań, to już indywidualna sprawa.

Co do świadomego projektowania, to w tym przypadku, faktycznie ciężko o tym mówić. Bo to tylko porównanie 2 istniejących już rozwiązań, nie projektowałem ich - jedynie zestawiłem i sobie analizowałem.

Natomiast w wielu poprzednich przypadkach,
  • Odpowiedz