Wpis z mikrobloga

Pamietam jak bylem maly i chodzilem czasami do kosciola. Niezbyt czesto bo moja rodzina nie jest specjalnie religijna, do tego nigdy nie mialem takiej presji chodzenia od rodzicow jak to slyszy sie u niektorych, ale chodzilem czasami sam z siebie i podobalo mi sie to. Lubilem ta atmosfere koscielna. Najbardziej lubilem rekolekcje w podstawowce i gimnazjum. Zawsze ale to ZAWSZE na czas rekolekcji trafialy sie najbardziej sloneczne i cieple dni. Zawsze podswiadomie utozszamialem to ze ta pogoda jest taka sloneczna wlasnie dzieki temu ze sa rekolekcje xD. Teraz zostaly mi w pamieci takie nostalgiczne obrazy i zapachy.

Potem w gimnazjum zaczalem sie jednak zastanawiac nad tym wszystkim, sensem religii itd. i te przemyslenia szybko przerodzily sie w #gimboateizm - duzo filmikow na youtube, czytania artykulow, doszukiwania informacji itd.
W sumie to podziwiam ta mlodsza wersje siebie ze mimo wszystko bylem tak ciekawy swiata ze staralem sie analizowac duzo rzeczy, doszukiwac prawdy. Te watpliwosci religijne przerodzily sie tez w watpliwosci na innych plaszczyznach i czytalem jakies ciekawostki z psychologii, filozofii, fizyki - w gimnazjum...

Wiecie jaki wg mnie jest najgorszy poglad? Gorszy od wyznania/ateizmu/deizmu/agnostycyzmu/itp. Jest to brak pogladu. Gdy czlowiek nawet nie poswieci 5 minut na refleksje.
Tak sie ze mna stalo (mniej wiecej na poczatku liceum).
Od tego czasu zero refleksji, zero przemyslen na temat zycia

Jak wierzylem w Boga i chodzilem do kosciola to czulem sie taki "pelniejszy". Od tego czasu jest wiecej pustki. Nie wiem czy to ma bezposredni zwiazek z wyznaniem religii czy moze po prostu w moim przypadku kosciol to zwykla nostalgia z dziecinstwa?

Smutne to ze 13 letni ja byl madrzejszy i bardziej ciekawy swiata niz 26 letni ja ( ͡° ʖ̯ ͡°) Ta dociekliwosc, cierpliwosc w wyszukiwaniu informacji, umiejetnosc skoncentrowania sie zeby czytac artykuly kilka godzin.

No coz, tak sobie chcialem pobiadolic xD.
#gorzkiezale #religia #ateizm #deizm #agnostycyzm #przemyslenia #refleksja #zycie #bog #zainteresowania #dziecinstwo
  • 7
Wiecie jaki wg mnie jest najgorszy poglad? Gorszy od wyznania/ateizmu/deizmu/agnostycyzmu/itp. Jest to brak pogladu.

@ChelseaDagger: zgodzę się jeśli chodzi o kraj taki jak Polska, czyli gdy ten pogląd odgrywa znaczną rolę społeczną, a nawet ekonomiczną. W innych krajach, gdzie nikt nie przejmuje się takimi rzeczami i każdy sobie rzepkę skrobie to się nie myśli o takich rzeczach, bo najnormalniej w świecie nie mają żadnego znaczenia.
@ChelseaDagger: Ja też wspominam rekolekcje z nostalgią.
-początek ciepłych dni wiosny
-nie ma szkoły
Nie rozumiem tylko czemu szukanie informacji, artykułów nazywasz gimboateizmem.
Według mnie najfajniejszy ateista to taki, który wiarę odrzuca świadomie, a nie tylko dlatego że nie został w niej wychowany.
Według mnie poczucie pustki, braku głębi wynika z szeroko rozumianej dorosłości i obowiązków z nią związanych. Jak człowiek nie pracował, to miał czas oglądać dwugodzinną kompilację najlepszych