Wpis z mikrobloga

Siema, będę robić prawo jazdy na a2 więc szukam jakiejś fajnej maszynki do pojeżdżenia przy weekendach. Myślę nad Suzuki GS 500 i nad jakimś skręconym Banditem. Polecicie jakieś też ciekawe maszynki używane gdzieś do 10k max?
#motocykle
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Adry420: jeździłem CB - bardzo przyjemne moto na A2. W tej kasie powinieneś być w stanie znaleźć starą MT-03 (660ccm), jakąś kawę (może er6 / er5).

Powodzonka :D
  • Odpowiedz
@cezarcezik: oczywiście, nawet MT07 kupisz na A2 (w zależności od rocznika: blokada na rolgazie, dławiki w airboxie, wgrana inna mapa). A jeśli się wysilisz to i R6 znajdziesz na A2 (przepisy mówią, że w PL możesz na A2 zarejestrować coś co oryginalnie nie przekracza 96KM i zostało zdławione, przepis nie dotyczy pojazdów które mają wbite A2 za granicą)
  • Odpowiedz
@trynki96: Poproszę źródło, że przepis nie dotyczy pojazdów które mają wbite A2 zagranicą. Przy okazji skąd policjant przy kontroli ma wiedzieć, że moc jest oryginalna z zagranicy czy została zdławiona w Polsce. Czy w takim razie mogę sobie zdławić Hayabusę do 45 KW, zarejestrować w Niemczech, po czym sprowadzić do Polski i jeździć legalnie?
  • Odpowiedz
@muse: Nie jestem prawnikiem, żeby podawać Ci źródła, ale mam znajomych którzy w ten sposób to ogarniali. Policjant musiałby Ci zbadać moc na hamowni, bo po obniżeniu mocy zmienia się wartość w dowodzie rejestracyjnym, a wątpię żeby policjant pamiętał ile który motocykl ma mocy przed zdławieniem.
  • Odpowiedz
@trynki96: Brawo, właśnie doszedłeś logicznie do wniosku, że R6 nie można legalnie jeździć w Polsce na A2. To z zagranicą to mit. Dodam tylko, że Policja w praktyce raczej tak się tego nie czepia, ale ubezpieczyciel w razie wypadku przejedzie się po motocykliście R6 jak po burej suce w agreście.
  • Odpowiedz