Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 259
Wiecie, co jest plusem wszelkich zagrożeń? Zmiany, zmiany, zmiany...
U mnie w #pracbaza - typowe #korpo gdzie przeklepujemy dane od wielu lat pracownicy zabiegali o home office. Zawsze było nie, nie da się, ciężka ewidencja, nie, bo ochrona danych, brak sprzętu, brak hajsu...
Nagle w przypadku zagrożenia epidemią okazało się, że są w stanie zorganizować home office w tydzień. I jednak da się xD
#2019ncov #koronawirus
  • 31
@wrednakasia: za homeworkingiem stoi pare rzeczy, ktorych nie powinno sie pomijac. Chociazby BHP, ktore kazdy powinien w domu spelniac. Masz w pracy zapewne procedury BCP, a w domu? W biurze laczysz sie z siecia i pracujesz, a w domu VPN i tokeny do autoryzacji lub soft. Nie wiem, jak prawo pracy stanowi, ale u mnie w korpo masz wpisana prace z domu do umowy. Umowy trzeba aneksowac i to tez jest
Chociazby BHP, ktore kazdy powinien w domu spelniac.

@bacanahali: wszystkie HR wiedzą że jest problem, wszyscy zamiatają pod dywan
Znam (z opowieści) jeden przypadek gdzie sprawdzali czy pracownik ma spełnione normy dla stanowiska pracy (jasność, przestrzeń itd.). Dopóki nie ma wypadku w pracy to obie strony udają że jest ok.

Nie wiem, jak prawo pracy stanowi, ale u mnie w korpo masz wpisana prace z domu do umowy.

standardowo rozwiązuje się