Wpis z mikrobloga

@TheBloody: zmienne po polsku - do w-------a, brak podziału na jakieś pliki, czy klasy, nie mówiąc juz o oddzieleniu tworzenia widoku od logiki kalkulatora. Mówiąc najprościej pomieszanie z poplątaniem - do przepisania.
  • Odpowiedz
@TheBloody: fajnie, że ci się udało gratuluję widzę że dumny jesteś ze swojego projektu #pdk, a tak serio to szczerze fajnie, że kodzisz i super że wychodzi nie trać zapału, ale na sensowny review jest za wcześnie. To niestety nie przypomina jeszcze kodu, który byłby rozwijalny i spełniałby standardy branży. Ale naprawdę, to że działa i że udało Ci się doprowadzić projekt do końca to powód do
  • Odpowiedz
@arysto2011: 1. nie mieszaj snake case z camel case, fragmenty typu '# Konfiguracja boxa 'e'' wydziel do oddzielnych metod typu setup i zwyczajnie je wywoluj kiedy potrzebujesz je zasetupowac. Od 48 linii, ta drabinka ifow jest do refactoru. 58 linia wydziel ta matematyke do sparametryzowanej funkcji. w Exceptach zawsze robisz ten sam zestaw operacji - print, configure na 'wynik' i set na 'f' - ponownie wydziel to w metode i
  • Odpowiedz
@sokytsinolop: Dziękuję, muszę się nauczyć czym są klasy i metody, na razie tego nie rozumiem.

Jeśli chcesz, to mogę cię zawołać do następnego programu który stworzę, mam nadzieję że składnia będzie duzo lepsza :)
  • Odpowiedz
@TheBloody:
1. # Importowanie biblioteki tkinter i skrócenie jej nazwy dla ułatwienia dalszego wywoływania, tzw "alias"- ten i inne podobne komentarze są raczej zbędne - z kodu wynika co to jest i jest to czytelne bez komentarza.
2. nazewnictwo.
a) o wiele lepiej używać angielskiego. Trochę gorzej używać polskiego. najgorzej - mieszać to bez uzasadnienia (przy czym uzasadnienie to np. nazwy własne których wygodnie użyć, a nie widzimisię)
b) nazywaj rzeczy
  • Odpowiedz
@TheBloody:

1. nie używaj ścieżek na sztywno - bo ktoś inny komu udostępnisz swój program może nie mieć dysku E i na nim katalogu programowanie itd. W taki stanie jak jest teraz to nikt oprócz ciebie z tego programu nie skorzysta :) Zamiast tego używaj ścieżek względem aktualnego katalogu w którym jest program (a w przyszłości zastanów się nad instalatorem ale to na później)

2. zwykle komentarze daje się tam, gdzie
  • Odpowiedz
@kao3991:
Pisałem ten program 7 godzin prawie z rzędu i najbardziej co nie ma sensu, to te komentarze :P
Dziękuję za rady i na pewno je wdrożę do następnego kodu

Co to jest "CR"?
  • Odpowiedz
@tell_me_more: Nie mogłem skompilować programu bez dodawania od razu całej ścieżki do zdjęcia, chociaż był w tym samym katalogu

Za dużo komentarzy

poprawić nazywanie zmiennych i zamykać kawałki kodu w funkcjach

Dzięki za pomoc
  • Odpowiedz
@TheBloody: mogłeś, tylko nie umiałeś :) To jaki jest aktualny katalog zależy od tego jak odpalasz program, jakbyś go odpalał wchodząc z konsoli do tego katalogu w którym są te pliki i program - to by działało. Ale można napisać kod tak, żeby zawsze odwoływał się do ścieżek względem katalogu w którym jest program, niezależnie skąd go uruchamiasz np:

import os
...
katalog_programu =
  • Odpowiedz