Wpis z mikrobloga

@janiepaniemaju: Odwrotnie do czego? Masz dostęp do strony z formularzem, czy nie? :P

Jeśli masz, to dane możesz wysłać w zapytaniu POSTem czy GETem i przy wyświetlaniu formularza je obrobić.

Jeśli nie to się nie da i to chyba z oczywistych powodów.
  • Odpowiedz
@barnex: Jest odpowiedni link. Klikam na niego. Link przenosi mnie do strony z formularzem w którym automatycznie uzupełnione zostaje określone pole (wg wytycznych) i wyłączone z edycji :) Czy jest coś takiego możliwe?
  • Odpowiedz
@janiepaniemaju: jeśli strona jest tak zaprogramowana, że przyjmuje parametry i wypełnia nimi pola, to jak przekażesz te parametry w GET albo POST, to zadziała.

W GET to wystarczy do linka dodać na końcu linka

?imie=Jan&nazwisko=kowalski&plec=m

Ale jak strona tego nie obsługuje, to nic nie zrobisz (chyba, że to Twoja strona, i możesz jej kod zmienić).
  • Odpowiedz
Tak, ale musisz to zrobić w kodzie strony, która wyświetla ten formularz. Możesz przesłać użytkownika ze strony /index.php na /herp.php i mu tam wypełnić pola jak chcesz. Odpowiednie parametry, które chcesz ustawić w formularzu pakujesz do zapytania. Potem po prostu na podstawie tych parametrów wygeneruj odpowiedniego htmla z wypełnionymi polami (atrybuty pól value i active). Ale nie możesz go przesłać ze strony www.janiepaniemaju.pl/index.php na www.wykop.pl/NapiszKomentarz.php. Chyba że masz dostęp do kodu wykopu.
  • Odpowiedz
@tell_me_more: @barnex: OK dzięki! Wiem już, że się da. Zapytam jeszcze dla pewności. Czy da się tak aby te parametry działały wyłącznie dla określonego linka? Chodzi mi o to, żeby po kliknięciu na "spreparowany" link wypełniało pola, natomiast po kliknięciu na zwykły link do tego samego formularza te pola pozostały aktywne i puste.
  • Odpowiedz