Aktywne Wpisy

padzi +185
Dobry wieczór wszystkim. Dzisiaj zostałem opiekunem małego kotka. Około godziny 16 przybłąkał się kotek, a raczej kotka, zdjęcie poniżej. I teraz leży obok mnie na kanapie i mruczy. To co zrobiłem to zapewniłem jej jedzenie, zrobiłem w łazience prowizoryczną kuwetę. Koleżanka dodała posta na lokalną grupę fejsbukową, czy ktoś nie szuka kotka.
#koty #norwegia
#koty #norwegia
źródło: 20240927_191203
Pobierz
Dzikamery +25
#raportzpanstwasrodka dorosły mężczyzna w naszych czasach. Mówcie co chcecie ale dla mnie tam się nieźle w głowie dzieje.
źródło: IMG_0211
Pobierz

uwaga amator here
zrobiłem 25% kursu javy u Tima Buchalki i zrobiłem sobie mały czelen, myślałem, że rozjebe w moment ale nie idzie mi, więc mam pytanka
co chciałem zrobić: program który będzie mi mówił za ile dni mam w aucie przegląd, za ile kilometrów wymiana świec, serwis podtlenku lpg itd.
moje wyobrażenie było takie, że zrobię oddzielną klasę dla każdej ze sprawdzanych rzeczy, czyli mam teraz klasę wymianaŚwiec, serwisLPG, następnyPrzegląd, a wszystkie z tych klas są "extends" klasy diagnoza - coś czuję że już tutaj gdzieś z------m przy samym założeniu xD
w każdej klasie porobiłem metody, które liczą mi to co chcę i to działa OK
w diagnoza konstruktor który każe podać tylko przebieg (inne dane potrzebne do kalkulacji jak np. data ostatniego przeglądu lub przebieg przy ostatnim serwisie są wpisane na sztywno w klasach i będą modyfikowane setterami)
poza tym w konstruktorze diagnoza chciałem po prostu wołać metody z poszczególnych klas, np.
w klasie diagnoza:
public class diagnoza {
private int przebieg;
gasCheck gaz = new gasCheck(przebieg);
swieceCheck swiece = new swieceCheck(przebieg);
public diagnoza(int przebieg) {
this.przebieg = przebieg;
gaz.showLpgCheck(przebieg);
swiece.swieceCheck(przebieg);
}
następne w main chciałem tylko robić coś w tym stylu:
diagnoza diagnoza = new diagnoza(104000);
i liczyłem na to, że wyprintuje mi wszystkie checki z wszystkich klas, ale dostaję poniższy error
Exception in thread "main" java.lang.StackOverflowError
no i c--j no i cześć.
da się to w ogóle czytać?
da się mnie zrozumieć?
co robe źle?
źródło: comment_1583007233uMd4Ru7GUGLgGAE3eJFXb9.gif
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
Przebiega to tak:
1. Wywołujesz konstruktor klasy Diagnoza
2. W jego konstruktorze tworzysz nową klasę GasCheck
3. Klasa GasCheck dziedziczy po Diagnoza, więc wywołuje też konstruktor Diagnoza
4. Patrz punkt 1
Na początek wyrób sobie nawyki nazw klas z dużej litery i zdecyduj się jednak na angielski w całości.
Jak chcesz zrobić sobie wypisanie wszystkiego to może zacznij od testów jednostkowych. Sam program powinien mieć osobną klasę do zabawy tym. Jakąś główną uruchomieniową. I tam w metodzie main twórz obiekty i wywołuj sobie metody. Ale lepiej to w testach robić. Od razu masz pokrycie.
package com.company;
public class lpgCheck extends diagnosis
@e__e: On klasy z małej litery nazywa a chcesz żeby unity ogarnął :P
od dziś klasy nazywam z wielkiej litery (╯︵╰,)
ponieważ mam teraz na sztywno wpisane wartości kiedy była ostatnia wymiana świec i ostatni serwis gazu, chciałem je pozmieniać setterami będąc w klasie Diagnosis
na linii 13
źródło: comment_1583011044ICpMQ89vn8CBCJd7fvcFfV.jpg
Pobierz@UnitrA: co 30k
źródło: comment_1583011600knoxtVObbiBrzXAA2FjZID.jpg
Pobierzudało mi się przywołać te metody w klasie main:
źródło: comment_1583012163osY2wIdgpACo2hT1gJw4Ni.jpg
PobierzChyba, że celowo robisz #angielskiztuskiem , wtedy spoko (╭☞σ ͜ʖσ)╭☞
Spark plugs