Aktywne Wpisy
xfin +27
Nie mam chleba na jutro, wstawał nie będę, więc idzie 23, a ja piekę bułki (。◕‿‿◕。)
Za ~20 minut będą.
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem #jedzenie
Za ~20 minut będą.
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem #jedzenie
wfyokyga +41
Dzień dobry
Bardzo mądry człowiek, szczerze polecam jego książki jak i inne publikacje
quora
[wiki]https://pl.wikipedia.org/wiki/Bogdan_Mi%C5%9B)
yt
lubimyczytac
#bogdanmis #matematyka #nauka #gruparatowaniapoziomu #edukacja
@kolnay1: jakiekolwiek wyzywanie jest niemile widziane. Zwrócenie uwagi, tudzież sprostowanie błędu - za to jak najbardziej (przynajmniej jeśli chodzi o mnie).
Tu jest też kwestia ludzi z
@ZembataSekwoja: cóż, rzeczywistość
@kolnay1: zawsze to co cenne i wyróżniające się - z zasady jest rzadkością
ciekawe jak to by było, gdybyś zadzwonił do Radia Maryja i tak powiedział :D
@ZembataSekwoja: no więc skoro jesteś świadoma, że to rzadkość, to powinno być dla ciebie jasnym też to, że nie ma co liczyć na to, że tych idealistów będzie na tyle dużo, że polska oświata sama z siebie przestanie równać w dół. Takie problemy rozwiązuje się inaczej niż licząc na cud.
@kolnay1: Nie napisałam że na to liczę. Napisałam, że system kształcenia jest niedoskonały. System - założenia.
@kolnay1: nie przekonałeś mnie, ponieważ gdyby tak było - patrząc na inne dziedziny, tam gdzie są duże płace, powinni być sami najlepsi specjaliści. A tak nie jest. Często doskonali specjaliści są opłacani tak sobie, w stosunku do mniej zdolnych :)
@kolnay1: Na podobnej zasadzie tam gdzie jest kiepska płaca też nie zabraknie zdolnych i dobrych pracowników. Jeśli chodzi o nauczycieli - krótka piłka - chyba każdy z nas zetknął się z takimi, mimo kiepskiej płacy w tym zawodzie :)
@ZembataSekwoja: Czemu niby? Na pewno chciałaś napisać to co napisałaś, czy coś ci się pomieszało w ferworze dyskusji?
Z jakimi? Z idealistami, których nie powstrzymały kiepskie warunki i mimo wszystko zostali nauczycielami?
@kolnay1: Ponieważ nie zawsze kierujemy się jedynie pensją albo rodzajem pracy, istnieją różne uwarunkowania i pensja nie zawsze jest jednym z nich.
@kolnay1: Mam do Ciebie prośbę. Jeśli odnosisz się do jakiejś wypowiedzi, której nie ma w ostatnim z postów, to wrzucaj odnośny cytat, dobrze?
Bo ja nie mam czasu w tej chwili przeszukiwać
to ten cytat, na który
@ZembataSekwoja: tylko co to ma do rzeczy? To się chyba nijak nie kłóci z tym co do ciebie piszę. Z jednej strony zgadzasz się, że takich ludzi jest bardzo mało (na co sam też zwracam uwagę), a z drugiej strony
@kolnay1: Tak, jest mało, ale Ty skupiasz się tylko na szkolnictwie, a ja piszę, że jest ich ogólnie mało, więc szkolnictwo nie jest tu wyjątkiem. A skoro tak, to przyczyny dlaczego jest ich mało w szkolnictwie, niekoniecznie są spowodowane kwestią płac, bo jest to problem ogólny.
@ZembataSekwoja: nigdzie nie piszę, że jest wyjątkiem. Nie ma też powodu by mieszać w tę rozmowę inne zawody, bo dyskusja dotyczy czegoś innego. Chyba w międzyczasie umknął ci sens tego, co próbuje przekazać, więc cofnijmy się do clou. Otóż od początku staram ci się wytłumaczyć, że praca
@kolnay1: Jest powód, dlatego że piszesz że dobrych nauczycieli jest mało w zawodzie z powodu pensji, ja wskazuję po prostu szerszą perspektywę.
Chyba w międzyczasie umknął ci sens tego, co próbuje przekazać, więc cofnijmy się do clou. Otóż od początku staram ci się wytłumaczyć, że praca nauczyciela jest