Wpis z mikrobloga

Ktoś ma listę niedozwolonych znaków w systemie exfat lub ntfs? Potrzebuje skopiować dość dużą liczbę plików z ext, ale mam je z różnymi nazwami. Wiem na tą chwilę że napewno plik nie może mieć ? w nazwie, są jeszcze jakieś znaki?

#linux #windows #kiciochpyta
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jest tego trochę.

Generalnie radziłbym ci to wszystko wrzucić do jednego pliku tarem (nawet bez kompresji) - wtedy zachowasz też prawa dostępu i Windows ci nie rozwali np. wielkości liter, znaków międzynarodowych itp
  • Odpowiedz
@ElderWrath: najgorsze jest to, że w NTFS do pewnego momentu dało się utworzyć pliki, których potem nie bardzo dało się pozbyć. takim znakiem generującym problemy był pipe "|" nie wiem jak to możliwe, ale kopiowałem właśnie z ext3 na NTFS i potem się okazało że nie mogę tego pliku skasować.

wiem że jest API do sprawdzania poprawności nazwy pliku. kiedyś miałem jakieś mini narzędzie do tego (sam napisałem w godzinkę)
  • Odpowiedz
W Windows jest coś takiego jak UNC. W uproszczeniu: istnieją pewne nazwy plików, które są niepoprawne przy wywołaniu klasycznych funkcji do operacji na plikach, ale są poprawne przy wywołaniu funkcji używających UNC. W ten sposób można utworzyć pliki o pozornie niepoprawnych nazwach (za pomocą wywołań obsługujących UNC), a programy nieobsługujące UNC nie będą chciały nic zrobić z tymi plikami, albo nawet się na nich wywalą.

A to wszystko to dziedzictwo starego DOS-a
  • Odpowiedz
@mateusza: @secret_passenger: dzięki za pomoc, tar na wiele się nie zda(odbiorca nie rozpakuje plików z niedozwolonymi znakami), mam 1TB plików do skopiowania dla kolegi. Niestety korzysta z Windows ()
Będę musiał za pomocą listy zrobić regexa żeby wyszukał, skopiował gdzieś pliki i zmienił im nazwy (°°
  • Odpowiedz
@mateusza: @secret_passenger: dzięki za pomoc, tar na wiele się nie zda(odbiorca nie rozpakuje plików z niedozwolonymi znakami), mam 1TB plików do skopiowania dla kolegi. Niestety korzysta z Windows ()

@ElderWrath: niekoniecznie nie rozpakuje. Raczej program rozpakowujący obsłuży taką sytuację i sam dokona konwersji.

W sumie ciekawe zagadnienie, przetestuję to w wolnej chwili.
  • Odpowiedz