Chciałem zrobić sobie tego tutoriala, ale z tego co przeczytałem pozmieniało się w springboocie i tutorial jest zwyczajnie przestarzały i nie ma tam takich annotacji jak: @EnableWebSecurity czy @WebSecurityConfigurerAdapter przez co za bardzo nie wiem czy jest sens przerabiania takiego czegoś. Niby oficjalna dokumentacja, niby szatę graficzną spring.io pozmieniali a tutoriale pierwsze z brzegu nieaktualne.
Jest się sens z tym bawić czy polecacie jakieś inne materiały/tutoriale ze spring boota? Na pluralsight widzę bieda pod tym względem, podobnie na różnych stronkach.
@LazyInitializationException: Program klonuje gitem, jest 2.2.2, wersja complete wywala z automatu brakujące annotacje, natomiast te annotacje są od 3.2+ w górę. Z tego co widzę wszystkie wersje spring-starter są jedynie dostępne w wersji 2.x o ile ma to jakieś znaczenie.
Nawet jeśli nie musze już używać tych annotacji, na jakiej zasadzie spring boot ustala które urle są permitted a które nie? Z automatu wszystkie są permitted? A security od razu
@LazyInitializationException: O to, ze tutorialu nie mogę zrobić bo nie da się zaimportować nic z tych poniżej w screenie. Próbowałem zmieniać w pom.xml żeby to znajdywal ale nic nie działało, robiłem oczywiście mvn clean package itp. A przez to ze jak klonuje gitem od razu mam wersje complete czyli gotowy tutorial który mogę sobie porównać z tym co przepisałem to tamten gotowiec tez nie dziala i ma ten sam problem,
@LazyInitializationException: A robisz wszystko wg tutoriala? Bo u mnie ewidentnie problem jest z brakiem dependencji, bo już przy org.springframework.security wywala security jako czerwony tak jakby w ogóle nie miał tej klasy
@LazyInitializationException: Okazało się, że miałem bałagan w projekcie, cała reszta była ok, ale intellij nie czytał tego co potrzeba i nie podpowiadał.
btw jedna metoda z klasy User faktycznie była deprecated, ale z właściwego powodu
Mam straszne problemy z zasypianiem. Nie mam o czym myśleć przed snem żeby było to angażujące. O czym Wy myślicie? Bo ze mną coś nie tak się porobiło i nie umiem ani marzyć ani śnić, może mam za nudne żyćko ostatnio czy co xd #dobranoc #sen #sny #zdrowie #depresja #bezsennosc
https://spring.io/guides/gs/securing-web/
Chciałem zrobić sobie tego tutoriala, ale z tego co przeczytałem pozmieniało się w springboocie i tutorial jest zwyczajnie przestarzały i nie ma tam takich annotacji jak:
@EnableWebSecurityczy@WebSecurityConfigurerAdapterprzez co za bardzo nie wiem czy jest sens przerabiania takiego czegoś. Niby oficjalna dokumentacja, niby szatę graficzną spring.io pozmieniali a tutoriale pierwsze z brzegu nieaktualne.Jest się sens z tym bawić czy polecacie jakieś inne materiały/tutoriale ze spring boota? Na pluralsight widzę bieda pod tym względem, podobnie na różnych stronkach.
#spring #springboot #programowanie #naukaprogramowania
Komentarz usunięty przez moderatora
Nawet jeśli nie musze już używać tych annotacji, na jakiej zasadzie spring boot ustala które urle są permitted a które nie? Z automatu wszystkie są permitted? A security od razu
Wg tego
https://stackoverflow.com/questions/36336550/spring-web-security-is-enablewebsecurity-obsolete
obecnie znajduje się
A przez to ze jak klonuje gitem od razu mam wersje complete czyli gotowy tutorial który mogę sobie porównać z tym co przepisałem to tamten gotowiec tez nie dziala i ma ten sam problem,
źródło: comment_15820936013Eva0gv0tBKwAnzwE56GFp.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
btw jedna metoda z klasy User faktycznie była deprecated, ale z właściwego powodu