Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 22
@szunis: to nie jest zabieranie bogatym. To jest pobieranie podatku w zamian za zapewnienie całej infrastruktury dzięki której korpo może robić kasę, drogi, szpitale, telekomunikacja, szkoły itd. Gdyby korpo płaciły jakieś podatki zamiast wszystko offshore-ować to państwa miałyby odpowiednio kasy aby tak nie kroić obywateli za infrastrukturę i jakość życia poprawiłaby się.
  • Odpowiedz
  • 0
@silentpl Dzisiaj obejrzałem dokument o kablu internetowym pomiędzy Europą a Stanami. Byłem przekonany, że jest to inwestycja państwowa. Otóż jest, ale by wyeliminować "braki" corpo takie jak: Amazon, Google, Microfosft etc. Kładą na dnie oceanu swój własny kabel. Moje pytanie. Po co to robią?
  • Odpowiedz
Gdyby korpo płaciły jakieś podatki zamiast wszystko offshore-ować to państwa miałyby odpowiednio kasy aby tak nie kroić obywateli za infrastrukturę i jakość życia poprawiłaby się.

@silentpl: XD
  • Odpowiedz
  • 0
@szunis: bo państwa mają mniej kasy i nie położą całej najnowszej infrastruktury--maja tez inne priorytety podczas gdy korpo zajmuje się głównie jedną rzeczą.
  • Odpowiedz
  • 10
@svr_: a jak myślisz że to wyglądało w Skandynawii gdy odkryto złoża? Opodatkowano to odpowiednio i zmuszono aby płacono ludziom na tyle dużo że po opodatkowaniu najwyższym podatkiem w Europie nadal standard życia maja najlepszy na świecie.
  • Odpowiedz
@silentpl: wystarczy, że wiem jak to wygląda w bolsce po uszczelnieniu vatu( ͡° ͜ʖ ͡°)

że po opodatkowaniu najwyższym podatkiem w Europie nadal standard życia maja najlepszy na świecie

czyli nadal ich kroją ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@norivtoset: @silentpl: @lukaszzz:
polecam wejść na reddita i zobaczyć top post z tego tygodnia.
No one should be a billionaire

To jest hasło które powtarzają do znudzenia.
Oprócz nowych podatków chcą wprowadzić podatek od majątku. Jeszcze tylko nie doszli do
  • Odpowiedz
  • 0
@svr_: nie o krojenie chodzi lecz o standard życia. Gdyby płacili tak dużo że 80% podatków zostawia Ci więcej niż możesz wydać to nie byłoby problemu.
  • Odpowiedz
@silentpl: to się zdecyduj bo najpierw piszesz, że gdyby korporacje płaciły podatki to nie trzeba by kroić obywateli na infrastrukturę, potem podajesz przykład Szwecji gdzie ich kroją jak mało gdzie¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@silentpl: realny podatek od dochodów w USA to ok 20 - 25 procent. Po prostu życie tam jest bardzo drogie.

I nie ma limitu ile rząd może wydać, w USA jeszcze nikt o tym nie mówi ale mają ogromny problem z infrastrukturą bo ta w większości budowana była w latach 70. Np. W Nowym Jorku zamiast łatać ulice to zasłaniają je metalową blachą do załatania na później. Niektóre blachy są
  • Odpowiedz
Dzisiaj obejrzałem dokument o kablu internetowym pomiędzy Europą a Stanami. Byłem przekonany, że jest to inwestycja państwowa. Otóż jest, ale by wyeliminować "braki" corpo takie jak: Amazon, Google, Microfosft etc. Kładą na dnie oceanu swój własny kabel. Moje pytanie. Po co to robią?

@szunis: wszystkie dedykowane łącza są prywatne. Niby czemu państwo ma ponosić koszty prowadzenia prywatnego biznesu? I z drugiej strony - jak prowadząc biznes zapewnić wysoką dostępność uslug?

Więc,
  • Odpowiedz
@Tyraxor facet mówi o tym, że kolejki po jedzenie w krajach komunistycznych to nie jest żaden problem xD No w ogóle nie komuch xD

It’s funny, sometimes American journalists talk about how bad a country is, that people are lining up for food. That is a good thing! In other countries people don’t line up for food: the rich get the food and the poor starve to death
  • Odpowiedz
a uważasz że społeczeństwo zyskuje na tym że osoby takie jak Bezos mają miliardy?

@Wap30: ale dlaczego w ogóle by miało? Bo co?

Teraz ja mogę włączyć kompa i po roku mieć produkt, za który tysiące firm są w stanie mi zapłacić tysiące dolarów i niemal nie ponoszę kosztów wdrożenia n-tej firmy.

To jak to jest w końcu, da się żyć bez odziedziczonego majątku czy nie?
  • Odpowiedz
@svr_: nie rozumiem pytania. Dlatego, że społeczeństwo decyduje o kształcie systemu ekonomicznego które je obowiązuje tak, aby zoptymalizować rezultat
  • Odpowiedz