Wpis z mikrobloga

Mamy 2020rok a w drukarkach 3D nadal uparcie domyślnie pchają kolejne wersje elektroniki opartej na pomyśle RAMPS sprzed 20 lat czyli 8bit ATmega - co w przypadku szybkich driverów z dużym mikrokrokiem, i układów typu delta, i jeszcze graficznego LCD itd - powoduje sporą zadyszkę firmware.

Osobiście jestem wielkim fanem elektronik 32bit - cokolwiek oparte o smothieware - ale chętnie posłucham jaką/którą płytkę kto mi tu poleci (Z rzeczy współczesnych!)

Chciałbym coś, co ma drukowanie wprost z USB (pendrive a nie karta SD), zasilanie 24v, ciche stepsticki tmc2208/2209 w trybie spi/uart sterowane (bez żadnych pająków z kabelków, najwygodniej wprost na płycie), wystarczą 4 drivery bo do prostej delty to ma iść.
(Lerdge K/X obadałem - pozornie rewelacja... gdyby nie to, że spore błędy autopoziomowania, błędy sterowania na deltach, seria firmware 2.x w prostym XY da się wsadzić i działa ładnie, ale 3.x tragedia już ze wszystkim - a firmware zamkniętoźródłowe chińskie, i ostatnie sensowne wersje z 2018r - więc zostajemy z drogim kłopotem i słabym supportem chińczyka - podziękuję)

#druk3d #drukarka3d #32bit #smothieware #ramps
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@hrumque:
Sam osobiście używam re-arm i na to ramps, wszystko działa okej, a drukuje z octoprinta

Masz jeszcze skr 1.4 lub duety i raczej to tyle z ciekawych propozycji ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@hrumque: ja sobie ostatnio sprawiłem SKR Mini E3 - to ta niby do Endera. Ma wbudowane tmc2209, procek STM32. Na necie można znaleźć, że mimo oznaczeń procka są do dyspozycji 512 KB, a nie 256 - no i u mnie też się to sprawdziło.
Do zestawu można dokupić też od BTT wyświetlacz, najtańszy jest TFT24 1.1 i on ma obsługę USB. Sam wyświetlacz przełącza się i można mieć dotyka albo
  • Odpowiedz
a sobie ostatnio sprawiłem SKR Mini E3 - to ta niby do Endera

@WebSpider:a dlaczemu akurat mini a nie pełną? Bo wprost do endera wkładałeś? czy dlatego że tańsza ;) ?
  • Odpowiedz
@hrumque: pełną 1.4 turbo też mam, jeszcze nie uruchomiłem, ale to będzie do drugiej drukarki - nazwijmy to "eksperymentalnej".
Wziąłem mini E3 właśnie dlatego, że ma stepsticki na stałe, bez obcinania nóżek albo kabelków. Do tego ma mniej wyjść i chodziło mi o to żeby mnie nie kusiło kombinować. Poskładam tę drukarkę i ma działać. Jakbym wziął pełną to bym ciągle coś chciał dołożyć.
  • Odpowiedz
żeby mnie nie kusiło kombinować. Poskładam tę drukarkę i ma działać. Jakbym wziął pełną to bym ciągle coś chciał dołożyć.

@WebSpider: doceniam bo mam tak samo ;) jak jest tylko jakieś wolne złącze for future use - to trzeba do niego jakieś coś znaleźć by podłączyć ;)
  • Odpowiedz