Wpis z mikrobloga

@Poemat: No ok, ale czy na Smithcie nie pozbawiamy się elementów stabilizacji i nie zwiększamy ryzyka kontuzji wykonując ruch po ustalonym torze, a nie w 'naturalnej' pozycji dostosowanej do naszego ciała? Chyba z tym "basically the same movement pattern" to tez nie do konca prawda jesli porównamy wyciskanie na wolnych cieżarach i smithcie.
@Kasahara: Tu chyba nawet nie chodzi o stricte dzbańsywo, a o natłok wiedzy oraz "wiedzy", która trzeba przefiltrować. Z jednej strony nastolatek podjadany powerliftingiem dowiaduje się, że na początku najlepiej tylko wolne ciężary i zaopatrzony w memy z reddita wstępuje w szeregi trójbojowej sekty. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Następnie widzi na siłce typa, który ćwiczy sobie na maszynach i nie kalkuluje po co to robi, po prostu
czy na Smithcie nie pozbawiamy się elementów stabilizacji i nie zwiększamy ryzyka kontuzji

@Waylon_Jennings: Myślę, że u osób doświadczonych (bo raczej w tym kontekście zostało to napisane) stabilizacja schodzi już daleko w tył, bo jest ono mocno wypracowana przez lata dźwigania
@Poemat:
pisałem tutaj o tym chyba ze dwa lata temu. No ale wiadomo - hehe smith portal przyrostów tylko trujbuj, tylko ława. Mało kto ma otwartą pacynę i myśli trochę szerzej.
Można robić dosłownie wszystko, jeżeli jest w tym jakiś cel i zna się potencjalne korzyści i zagrożenia.
@markov90:
Warto te które są Ci potrzebne ;) ja nie robię, bo nie mam potrzeby, ale tak jak pisałem tu wiele razy - rozpatruję ćwiczenia i sprzęt jedynie pod kątem narzędzi treningowych i ich użyteczności. Nie neguje dlatego że ktoś tam powiedział, że jest złe.