Wpis z mikrobloga

@tehseriouscate: jeśli nie dodasz drożdży to w jaki sposób wyrośnie ciasto? Drożdże się dodaje, ale tylko niewielką ilość, nawet poniżej 1g na 1kg mąki. Dzięki temu ciasto długo i powoli fermentuje. Zamiast drożdży możesz dodać zakwas, a zakwas to nic innego jak dzikie drożdże.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Aroko: w piecu na gaz ja piekę. Ciasto jest dobrze wyrośnięte więc ma pęcherzyki powietrza, powietrze się mocno podgrzewa i te pęcherzyki pękają i się robią takie przypalone
  • Odpowiedz
@skotfild: nie sądziłem, że się tak da kamień dogrzać. Widzę, że muszę zainwestować, bo temperatura pieczenia to moja największa bolączka. Kładziesz kamień na spód piekarnika czy na blachę/kratkę?
  • Odpowiedz
@Aroko: dobrze rozgrzany kamień i odpowiednia fermentacja ciasta.
@Lukash222: po co cukier?
@KrowkaAtomowka: nie zgodzę się. Kamień musi zakumulować odpowiednią ilość ciepła, aby po otwarciu drzwiczek, piekarnik za szybko się nie wychłodził. Różnicę widać, gdy piecze się kilka pizz pod rząd. Jeśli za krótko nagrzewasz kamień, to każda następna piecze się dużo dłużej od poprzedniej. Kamień szamotowy mam dość gruby bo aż 40mm. Im grubszy tym
  • Odpowiedz