Wpis z mikrobloga

Czy jest jakiś tool który ogarnie zmiany brancha i przy tym będzie podmieniał jakiś plik dla tego brancha?
Dla każdego brancha mam inny plik z bazą danych i na razie podmieniam to ręcznie. Wolałbym to robić automatycznie
#webdev #programowanie #git
  • 9
@ahaw: nie wiem czy dobrze rozumiem, może zrób sobie 3 bazy lokalnie np. w phpmyadmin i po prostu trzymaj inne envy/konfiguracje na różnych branchach, tak aby po zmianie brancha przepinało Cię do innej bazki. BTW czemu otrzymasz bazę w repo? Jako backup?
@stosiedem: zanim zrobie coś takiego to chciałbym żeby ktoś to zrobił :D

@daczka92: ale wtedy ten plik mi się nie zmieni przy zmianie brancha.
Workflow wygląda tak:
1. Mam zadanie na branchu A. Przygotowuje pod niego bazę.
2. Muszę zmienić brancha na B. I przygotowac bazę do niego.
3. Skończyłem B i wracam do A.

Teraz muszę przenieść bazę A do innej lokalizacji. Przenieść B. Potem znowu A przenieść.
Chcialbym:
@ahaw: dostaniesz na wejściu zdaje się że commita na którym byłeś wcześniej. git branch --contains da Ci brancha na którym był commit. Może być więcej niż jeden, także może będziesz musiał pogrepować.
@ahaw: @kao3991: git rev-parse --abbrev-ref HEAD to nazwa brancha na który się przeniosłeś - i w skrypcie sobie robisz jakiegoś switcha i podmieniasz plik.
Najlepiej nie ruszać plików bazy tylko edytować odpowiednią linijkę w jakimś configu czy .env jak wyżej wspomniane która będzie wskazywać na plik bazy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@stosiedem: chciałbym móc to edytować ale jestem za mała płotka żebym miał coś do gadania :D
Jak znaleźć obecnego brancha to znalazłem na stacku, i nawet udało mi się znaleźć jaki był poprzedni branch więc jestem w domu:)