Wpis z mikrobloga

@JulioIglesiasSexualPredator: Weinstein to jest taki dzban, że aż mnie zęby zaczynają boleć, jak sobie przypomnę te jego "rewolucyjne" teorie. Od ładnych kilku lat powtarza te swoje bzdety o tym, że jedna z jego hipotez jest tak doniosła, że całkowicie zmienia nasze postrzeganie współczesnej fizyki xD Szkoda tylko, że na gadaniu się kończy, bo jakoś dziwnym trafem nie chce napisać żadnej publikacji, która to mogłaby chociaż w najmniejszym stopniu potwierdzić jego
  • Odpowiedz
co nie znaczy że nie warto posłuchać ;) jest tutaj sporo rzeczy wartych przemyślenia. ostatnio sporo słucham Kurzweila, o którym też możesz powiedzieć że jest "dzbanem" ale ma niesamowite pomysły, które przyciągają niesamowite pieniądze. i te dzbanowe myśli się materializują dzięki nim.
  • Odpowiedz
@JulioIglesiasSexualPredator: Kurzweil przynajmniej nie twierdzi, że wynalazł teorię wszystkiego i nie chełpi się tym, że jego pomysły zrewolucjonizują świat. Miał też niebagatelny wkład w dziedzinę rozpoznawania pisma i mowy oraz syntezatorów wszelakiej maści. Różnica jest taka, że jeden ma wiedzę, a drugi chwali się, że ma wiedzę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@vasper: ok, zalecałbym pominięcie tła i wysłuchanie konkretnych kwestii. przywołałem kurzweila właśnie ze względu na tło, ale nie zrozumiałeś analogii. chodzi mi o to że człowiek który ma absurdalny background jest zdolny do wytworzenia niezwykle interesujących pomysłów. i tych pomysłów weinsteina warto posłuchać, bo są unikalne.
  • Odpowiedz
@JulioIglesiasSexualPredator: Ten swój powyższy wywód napisałem właśnie dlatego, że słuchałem już wcześniej jego wypowiedzi (m. in. kilka podcastów u Joe Rogana) i jestem pewien, że i tutaj porusza podobne zagadnienia. Posłuchać można, ale radziłbym uważać z wyciąganiem jakichś daleko idących wniosków, bo gościu już nieraz pokazywał, że z nauką często nie jest mu o drodze.
  • Odpowiedz
@vasper: wysłuchałem tych podcastów Rogana z Weinsteinem i tym bardziej polecam tę rozmowę którą wrzuciłem.Fridman jest kilka poziomów ponad Roganem, ale kiedy rozmawia z Weinsteinem to jest podobnie przestraszony szybkością jego mózgu jak przy rozmowie z Elonem. Rozmowę Rogana z Muskiem zapewne widziałeś, moim zdaniem zupełnie niepotrzebna. Sam bardzo lubię Rogana, ale nie ma możliwości przeprowadzenia interesującej rozmowy z kimś takim. Jego mózg działa o wiele za wolno. Notabene rozmowa
  • Odpowiedz
@JulioIglesiasSexualPredator: Nie tyle jest przestraszony, co nie rozumie pewnych koncepcji i zagadnień, którymi operują niektórzy jego goście ¯\_(ツ)_/¯ Dobitnie widać to chociażby w rozmowie z Nickiem Bostromem, gdzie kompletnie nie łapie teorii prawdopodobieństwa i wykłóca się ze swoim gościem o coś, czego sam nie rozumie xD Ciężko mieć mu to za złe, bo przecież dla Rogana to zupełnie nowy świat i przed swoimi podcastami to z nauką miał styczność tylko
  • Odpowiedz