Wpis z mikrobloga

#programowanie #python

zacząłem cośtam uczyć się pythona, a nie chciało mi się obliczać kursu w kalkulatorze to napisałem krótki skrypt:
oblicza rzeczywisty kurs u p0lskiego buka. mi jest to potrzebne do obliczania % roi i yield.
po prostu wpisujemy kurs i enter xD

https://trinket.io/python/7c832da863

tutaj pytanie - jak rozpoznać litery i wyświetlić komunikat o konieczności wpisania cyfr? ogólnie nie do końca rozumiem co napisałem mimo, że działa... chyba na końcu input jest nie potrzebny i funkcja while nie wiem czy prawidłowa.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ponuryrolnik: @grlux: polecam zaznajomić się ze znakiem nbsp (macos ⎇+spacja, windows alt + 0160, linux altGr + spacja)

while True:
  try:
    coś tam
  except Exception:
    coś tam
  • Odpowiedz
@zwei: bardzo dobry pomysł. W sumie idea Non-breaking space była mi znana, ale w Pythonie (gdzie interpreter "buntuje się", gdy wcięcia spacjami i tabulatorami są użyte przemiennie) bałem się, że po skopiowaniu mogą być problemy. Przetestowałem to z ciekawości, i wygląda że mieszanie spacji i nbsp nie wykrzacza skryptów Pythona. Dobry patent na cytowanie kodu na wykopie. Dzięki!
  • Odpowiedz
@grlux: wydaje mi się, że przy kopiowaniu tekstu z przeglądarki po prostu nbsp jest zamieniane na zwykłą spację. Zresztą zaraz sprawdzę, skopiuję poprzedni wpis.

while True:
try:
coś tam
except Exception:
coś tam
  • Odpowiedz
wygląda że mieszanie spacji i nbsp nie wykrzacza skryptów Pythona

@zwei: cofam to, mieszanie spacji i nbsp wykrzacza skrypt Pythona. Faktycznie przy kopiowaniu nbsp musi być zamieniana na spację. Pytanie tylko czy w każdej przeglądarce/systemie...
  • Odpowiedz