Wpis z mikrobloga

@Hedage: jak na razie wszystkie co miałem robiłem za pierwszym podejściem, z 2-3 trafiły mi się takie że robiłem na raty, ale to już chyba z 3 dzień nie wiem jak ugryźć dalej ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@matixrr: Ja bym próbował pewnie wybrać jakiś jeden wariant i się go trzymać - jak coś potem się okaże, że nie pasuje, to znaczy że założenie było złe i wtedy można próbować inne. Zrób sobie może faktycznie te 3 i 6 jak mówiłem i zobacz dokąd Cię to zaprowadzi.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@matixrr: nie wszystkie da się rozwiązać zasadami logicznymi. Spróbuj gdzieś strzelić i znaleźć sprzeczność wynikającą z tego wyboru, dzięki temu wyeliminujesz np. Kilka lokacji jednego ciągu klocków.
  • Odpowiedz
@susik93: @Hedage: jak na razie wszystkie co robiłem to szło logicznie wyjaśnić i na tym w sumie to polega by zawsze mieć logiczne uzasadnienie. Nie chce mi się wierzyć, ze od tak nagle po środku innych łamigłówek jest coś gdzie muszę strzelać itp. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@matixrr: wiem, ale rozwiązałem setki nonogramów i napisałem solver korzystający z reguł logicznych więc mówię tylko, że ja nie widzę tam sposobu bez wykazywania sprzeczności założeń.;-) przyjmij takie założenie, że w 6. rzędzie jest 5 czarnych, jeden pusty, jedna czarna i reszta rzędu pusta i zobacz czy to założenie nie da ci sprzeczności w kilka ruchów. Właśnie rozwiązuje twój przykład na kartce jak coś.:-)
  • Odpowiedz
@susik93: hmm w sumie w tym rzędzie chyba można rozpatrzyć wariant że ten zamalowany kwadrat jest końcówką 5 lub jest 1 i przed nim musi być 5 zamalowanych, ale oba warianty pewnie dadzą kilka wspólnych kwadratów i może coś się uda dalej ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz