Aktywne Wpisy
black_coffe +3

Yuri_Yslin +17
Czasami słyszę, że mieszkania podrożały, ale średnia pensja wzrosła.
No to sprawdzam:
Średnia pensja brutto #warszawa - 2017 rok: ok. 5500 zł
Średnia pensja 2023: ok. 8800 zł.
Dotyczy wyłącznie sektora przedsiębiorstw (co jest nieco przekłamane, bo pomija rosnący udział B2B, na którym są niemal wszyscy najlepiej zarabiający, ale coś musimy przyjąć).
Wzrost: +60%.
Cena mieszkania na Targówku w 2017: ok. 6500zł za metr, 3 pokoje (np. https://warszawa.nieruchomosci-online.pl/mieszkanie,na-sprzedaz/17429030.html )
Cena mieszkania na
No to sprawdzam:
Średnia pensja brutto #warszawa - 2017 rok: ok. 5500 zł
Średnia pensja 2023: ok. 8800 zł.
Dotyczy wyłącznie sektora przedsiębiorstw (co jest nieco przekłamane, bo pomija rosnący udział B2B, na którym są niemal wszyscy najlepiej zarabiający, ale coś musimy przyjąć).
Wzrost: +60%.
Cena mieszkania na Targówku w 2017: ok. 6500zł za metr, 3 pokoje (np. https://warszawa.nieruchomosci-online.pl/mieszkanie,na-sprzedaz/17429030.html )
Cena mieszkania na

Programiści nie potrafią w bazy danych.
Kawusia, połączenie do nowego projektu, a tam:
MobileApplicationName VARCHAR(8000)
MobileApplicationID VARCHAR(8000)
Nazwa aplikacji na 2 strony w Wordzie. I tak praktycznie każda kolumna.
Na kolumnach całkowity brak ograniczeń,indeksów, relacji.
Naście lat w tym biznesie i za każdym razem to samo [:
@masaj: Dobre XD ale w sumie mogę spróbować, widziałem VARCHAR(5) dwa stany, 'TRUE','FALSE', zapisane w dowolny sposób wliczając spacje. O ile SQL Server ignoruje rozmiar to już inne systemy płaczą.
I żeby było ciekawiej funkcja która to
Komentarz usunięty przez moderatora
@globalbus Niestety ale nawet przy braku problemów z wydajnością w dzisiejszym świecie bazy nie istnieją w zamkniętej przestrzeni, ktoś to w końcu zaimportuje. ;) Nawet z racji weryfikacji danych i poprawności warto te pola ograniczać. Do tego jak pracujesz na danej bazie fajnie byłoby jednak znać jej specyfikacje ;)
Twórcy postgresql sami zachęcają do używania typów bez rozmiaru, co jest wygodne, ale kłóci się z jakością, integralnością itd. ;)
To jest dopiero problem
Jeśli chodzi o temat postgresql i indeksy, to już jest gruby temat i wykracza poza moje kompetencje. Tam można różne ciekawe sztuczki robić.
@Antyradek: 2020 ludzie nadal nie rozumieją dlaczego nazwa aplikacji powinna mieć jakiś limit długości ;) Fakt postgresql ma fajne rozwiązanie, już o tym napisałem, ale
@wafel93: brzmi niemal jak optymalizacja przez DROP.
Tutaj masz ciekawy opis tego: https://pl.seequality.net/columnstore-index-mechanizmy-kompresji/ .
Z 3GB na 180MB.
8k znakow na nazwe aplikacji jest mega zastanawiajace ...
Komentarz usunięty przez autora
@masaj: wrzuciłeś coś czego nie objaśniłeś. Jak rozwiązałbyś to lepiej? number(1)? Doprecyzuj proszę, bo nie łapie twojego "łajania tłuków" ( ͡° ͜ʖ ͡°). Może przytocz jakie mieli argumenty.
Jeżeli ktoś przez aplikację waliduje wpisywane wartości (np sex: m/f) to po co się rozdrabniać na number i tłumaczyć co jest jedynką a co zerem? Odnosisz to tylko do typów
Ja w takiej sytuacji używam typu bit. ORM mapuje mi to na boolean i moim skromnym zdanie tak to powinno wyglądać. Jeśli masz sytuacja dotycząca płci, to widzę sens używania pojedynczych literek. Ale przy „tak/nie”?