Aktywne Wpisy
black_coffe +3

Yuri_Yslin +17
Czasami słyszę, że mieszkania podrożały, ale średnia pensja wzrosła.
No to sprawdzam:
Średnia pensja brutto #warszawa - 2017 rok: ok. 5500 zł
Średnia pensja 2023: ok. 8800 zł.
Dotyczy wyłącznie sektora przedsiębiorstw (co jest nieco przekłamane, bo pomija rosnący udział B2B, na którym są niemal wszyscy najlepiej zarabiający, ale coś musimy przyjąć).
Wzrost: +60%.
Cena mieszkania na Targówku w 2017: ok. 6500zł za metr, 3 pokoje (np. https://warszawa.nieruchomosci-online.pl/mieszkanie,na-sprzedaz/17429030.html )
Cena mieszkania na
No to sprawdzam:
Średnia pensja brutto #warszawa - 2017 rok: ok. 5500 zł
Średnia pensja 2023: ok. 8800 zł.
Dotyczy wyłącznie sektora przedsiębiorstw (co jest nieco przekłamane, bo pomija rosnący udział B2B, na którym są niemal wszyscy najlepiej zarabiający, ale coś musimy przyjąć).
Wzrost: +60%.
Cena mieszkania na Targówku w 2017: ok. 6500zł za metr, 3 pokoje (np. https://warszawa.nieruchomosci-online.pl/mieszkanie,na-sprzedaz/17429030.html )
Cena mieszkania na

Programiści nie potrafią w bazy danych.
Kawusia, połączenie do nowego projektu, a tam:
MobileApplicationName VARCHAR(8000)
MobileApplicationID VARCHAR(8000)
Nazwa aplikacji na 2 strony w Wordzie. I tak praktycznie każda kolumna.
Na kolumnach całkowity brak ograniczeń,indeksów, relacji.
Naście lat w tym biznesie i za każdym razem to samo [:
Komentarz usunięty przez moderatora
Celowo nie napisałem w czym problem, wiedziałem, że się ktoś trafi z takim komentarzem, od lat się zawsze trafia ;)
W skrócie marnujesz ludziom w #!$%@? kasy.
Przede wszystkim rozwalasz wszystkie plany zapytań, optymalizator z góry zakłada, że średnia długość pola to 4000 bajtów, czyli generujesz mało wydajny plan rezerwując pamięć, cpu itd. dokładnie na takie rozmiary, nawet jak w środku jest 10 znaków.
Zapomnij o unique constraint/ primary key
Komentarz usunięty przez autora
@apo: o czym ty do mnie piszesz, ja sql ledwo co znam i się tym nie zajmuje
@RomantycznyRoman na pewno coś w tym stylu [:
Moje ulubione to job_duration (w sekundach) zapisane jako varchar(8000) - fajny zapas sekund, wielokrotnie przekraczający czas który upłynął od powstawia wszechświata, że string to już bez znaczenia.
T dla tak
N dla nie
#!$%@? ile ja walczyłem z tymi tłukami co projektują takie gowno to głowa mała...dalej nie wiedza czemu się czepiam!!
#!$%@? jego mac!
@rosso_corsa: Jeśli mogę się wtrącić, to ten źródłowy wpis jest śmieszny sam w sobie.
A co do edukacji - tego typu wynalazków na ogół nie da się zmienić, bo coś, coś jeszcze i dodatkowo jeszcze coś. A człowiek
Co nie zmienia faktu, że nadal jest strasznie #!$%@? z wieloma innymi rzeczami, o których później piszesz :-)
+
Postgresowi np. jest wszystko jedno, czy to varchar(8000), char(10) czy też text bez limitu.