Wpis z mikrobloga

#programista15k #bazydanych #sql
Programiści nie potrafią w bazy danych.

Kawusia, połączenie do nowego projektu, a tam:
MobileApplicationName VARCHAR(8000)
MobileApplicationID VARCHAR(8000)

Nazwa aplikacji na 2 strony w Wordzie. I tak praktycznie każda kolumna.
Na kolumnach całkowity brak ograniczeń,indeksów, relacji.
Naście lat w tym biznesie i za każdym razem to samo [:
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dzikakuna88: E tam - to pewnie pamiątka po stażysto-projektantach - jebnę 8000 i będzie git xD Procesy ETL są śmieszniejsze - tutaj ktoś się po prostu nie znał i zrobił bzdurę, a żeby proces ETL coś tam wyliczył/przekształcił to potrzebna jest konkretniejsza rozkminka. I te rozkminki są ultra:)
  • Odpowiedz
@rosso_corsa: Moja praca nie polega na szukaniu byłych pracowników/stażystów, kogo mogę edukuje, a to nie jest zwymyślanie tylko kilkanaście lat doświadczeń przedstawione w humorystycznej formie "nie potrafią w bazy danych." ;)

@RomantycznyRoman na pewno coś w tym stylu [:
Moje ulubione to job_duration (w sekundach) zapisane jako varchar(8000) - fajny zapas sekund, wielokrotnie przekraczający czas który upłynął od powstawia wszechświata, że string to już bez znaczenia.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@apo: a ja mam gdzieś taka edukację, na moje oko to ktoś narobił ci problemów i zamiast pójść z nim to wyjaśnić to wylewasz swoje gorzkie żale czepiając się nieznanych ludzi na wykopie że to niby 'w formie edukacji' zenada
  • Odpowiedz
@apo: Mówisz...to przebij pole typu char(1) w którym są tylko 2 stany:
T dla tak
N dla nie
K---a ile ja walczyłem z tymi tłukami co projektują takie gowno to głowa mała...dalej nie wiedza czemu się czepiam!!
K---a jego mac!
  • Odpowiedz
@apo: Ale bzdura:) Nie mam konkretnego przykładu, ale zawsze lubiłem jak ktoś rozkminiał widoki. Widok, z widoku, z widoku i z widoku. :) Po co? Nie wiadomo. Dlaczego? Bo nie umiał inaczej.

@rosso_corsa: Jeśli mogę się wtrącić, to ten źródłowy wpis jest śmieszny sam w sobie.

A co do edukacji - tego typu wynalazków na ogół nie da się zmienić, bo coś, coś jeszcze i dodatkowo jeszcze coś.
  • Odpowiedz
@apo: Tak mi sie spodobala ta odpowiedz ze az ja sobie zapisalem. Nastepnym razem jak bede chcial w jakiejs firmie zrobic gownoburze i pokrzyczec na developerow przy managerze to Cie zacytuje :)
  • Odpowiedz