Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@revente: takie p---------e, bo unia wymaga. Nie spotkałem się żeby był problem bo ktoś nie miał info o ciasteczka h. Poza tym można to w inny sposób zrobić a nie wyskakującym pop-upem
  • Odpowiedz
Na początku producenci przeglądarek sami dodali ten "ficzer", teraz z kolei będą chwalić się że ich przeglądarka jest najlepsza bo ma to zablokowane lub wyłączone xD

@demonox: wprowadzili ten ficzer bo jest bardzo przydatny, tyle że nagle wszystkie gównoportale zaczęły tym spamować mimo że nikt nie jest zainteresowany powiadomieniami z jakichś WP czy innego Onetu (w przeciwieństwie do np. Facebookac czy innego GMaila), więc dobrze że ukracają ten proceder ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
czy kiedykolwiek gdziekolwiek ktokolwiek umyślnie i bez żadnego przypadku zezwolił jakiejkolwiek stronie na wysyłanie tych powiadomień?

@resuf: Ja, kalendarzowi. Kiedyś chyba miałem jeszcze na messengerze, ale za bardzo spamował i wyłączyłem. Wydawało mi się, że to funkcja dla aplikacji mobilnych tego typu, a potem dopiero marketingowcy zaczęli to wpychać w każdy kąt.
  • Odpowiedz
to trochę jak z socializmem, bo sami te opcję powiadomień dodali, a teraz bohatersko z nimi walczą

@Kapsula: Raczej zwykły rozwój technologii: dodać funkcję wypróbować jak działa i gdy okazała się nadużywana trzeba było ją zmodyfikować.
  • Odpowiedz
czy kiedykolwiek gdziekolwiek ktokolwiek umyślnie i bez żadnego przypadku zezwolił jakiejkolwiek stronie na wysyłanie tych powiadomień? Serio, przyznawać się.

@resuf: Tak i to wiele razy, z tym że strony na których włączyłem te powiadomienia nie spamują codziennie po sto razy "mamy nowy super produkt" albo "promocja jedenaście tomów dwunastotomowej encyklopedii w cenie trzynastu".
  • Odpowiedz
wystarczy ustawić tutaj chrome://settings/content/notifications wajchę w lewo (żeby było Blocked, a nie Ask) ale ten rak powinien być domyślnie Blocked
  • Odpowiedz
@Krupier: afaik obecnie musi, użytkownik musi wyrazić zgodę. A ma się to jeszcze bardziej zmienić niedługo, będzie wymagana opcja odrzucenia bo nie wszystkie się stosują i za odrzucenie nie będą mogli blokować dostępu tak jak niektóre strony. Ma też być narzucone miejsce na komunikat i chyba wielkości. Pisane z pamięci więc nie wszystko musi być w 100% zgodne z prawdą ale teraz komunikat bez opcji akceptuj jestem prawie pewny że
  • Odpowiedz
@Kapsula: @forten: @Marmite: Mam powiadomienia tego typu na antistorm.eu/m/ i uważam, że pomysł jest super do ostrzeżeń o zbliżających się opadach i burzach na komórki. Nie trzeba się rejestrować, zakładać konta i pamiętać kłopotliwych haseł - wszystko 'po prostu działa'.
Pytanie o włączenie powiadomień jest wyświetlane na prośbę użytkownika i tak to powinno wyglądać.
  • Odpowiedz
niestety powiadomienia o ciasteczkach są wymagane przez prawo UE, jak chcesz są dodatki do chroma które to blokują.

@revente: I jakie konsekwencje są przewidziane dla właściciela strony, jeśli się do tego nie zastosuje?
  • Odpowiedz
@revente: I jakie konsekwencje są przewidziane dla właściciela strony, jeśli się do tego nie zastosuje?

@staszaiwa:

https://mojafirma.infor.pl/e-firma/firmowa-strona-www/324837,2,Informacja-o-cookies-wymogi-prawne.html

Zgodnie z przepisami karnymi Prawa Telekomunikacyjnego (art. 209 ust. 1, pkt. 27 i art. 210) za brak informacji o ciasteczkach karę pieniężną w drodze decyzji nakłada Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Uwzględniając okoliczności i możliwości finansowe ukaranego podmiotu może nałożyć karę w wysokości do 3 % przychodu ukaranego podmiotu, osiągniętego w poprzednim
  • Odpowiedz