Aktywne Wpisy

Jestem teraz na wakacjach all inclusive w Turcji i naszły mnie takie przemyślenia, że ludzie są po prostu okropni i ohydni (oczywiście nie wszyscy, ale chyba większość) :
Chamstwo na każdym kroku, przepychanie się, wpychanie w kolejki,
Patrzenie się chamsko na cycki i dupe w stroju kąpielowym, to że jestem na basenie nie znaczy że chce abyś się na mnie wpatrywał,
Traktowanie innych jak śmieci, zero przepraszam, dziękuję, proszę,
Branie ogromnych ilości jedzenia i picia po to żeby zostawić innym do posprzątania i wyrzucenia,
Walki o leżaki i miejsca do siedzenia, gonitwy i kłótnie z innymi,
Chamstwo na każdym kroku, przepychanie się, wpychanie w kolejki,
Patrzenie się chamsko na cycki i dupe w stroju kąpielowym, to że jestem na basenie nie znaczy że chce abyś się na mnie wpatrywał,
Traktowanie innych jak śmieci, zero przepraszam, dziękuję, proszę,
Branie ogromnych ilości jedzenia i picia po to żeby zostawić innym do posprzątania i wyrzucenia,
Walki o leżaki i miejsca do siedzenia, gonitwy i kłótnie z innymi,

Nanari +26

Pytanie o sterownik dla Linux Debian w zasadzie czysto teoretyczne, bo raczej przekracza to moje obecne umiejętności.
Czy urządzenie podłączone do komputera musi do jego obsługi mieć sterownik? Czy można obsługiwać je czysto z poziomu programu?
Pytanie dość nieprecyzyjne chyba, więc podam przykład.
Mając urządzenie podłączone do USB programowałem je zawsze by było widoczne jako wirtualny UART. Sterownika nie robiłem, obsługę robiłem bezpośrednio z aplikacji, wysyłając instrukcje do tego UART. Czy można napisać sterownik by... No właśnie, po co?
A co sprawiło, że się zastanawiam. Mam czytnik linii papilarnych. LSUSB go pokazuje. Wydaje mi się, że skoro Linux rozpoznał po nazwie to mogłoby to działać...
Natomiast fprintd-enroll stwierdza, że brak czytników linii papilarnych (które lsusb widzi).
Tu się zastanawiam, czy jestem w stanie zrobić aplikację, która skomunikuje się bezpośrednio z czytnikiem.
Komentarz usunięty przez autora
@jacekprim: nie, nie... Ja tutaj miałem na myśli urządzenia jakie sam do tej pory robiłem. Zawsze używałem USB CDC i faktycznie był on widoczny w /dev.
Natomiast na tą chwilę zastanawiam się nad pokonaniem tej "bariery". Takim impulsem jest właśnie czytnik który mam w laptopie.
Przedstawia mi się
@passage: otóż właśnie tak sobie kombinuję w tym kierunku. Dlaczego by miał nie działać?
Co prawda nigdy nic nie pisałem dla HID i czytnikowi linii papilarnych zbyt nie ufam ale jak pisałem, to głównie filozoficzne rozmyślania na chwilę obecną.
Tak byly takie drukarki, gdzie sterowanie bylo wieksze od strony sterownika i to tez na rozne sposoby, albo kodami sterujacymi wplatanymi w plik, albo specjalnymi komendami (w zaleznosci od drukarki i portu podlaczeniowego).
Tak ujednolica sie na poziomie api
@Kaczus2B: może lepiej by było z klawiaturą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
¯\_(ツ)_/¯
Jak pisałem, nie zależy mi koniecznie na czytniku, zastanawia mnie działanie sterownika np. na jego przykładzie.
@Kaczus2B: to rozumiem i zerkałem na źródła sterowników. Natomiast nie wiem jak odbywa się komunikacja z API. oraz w jaki sposób jest to uniwersalizowane.
W kernelu z tego co widze nie ma driverow do skanera (w kernelu androida juz sa).
Wychodzi na to ze bedziesz musial podzialac z libfprint
Jeśli nie chcesz czegoś dodać w tym temacie, przecież cię nie zmuszam, a ty widzę zaczepki szukasz. Zapytałem tylko ogólnie o sposób działania systemu a nie o wklejanie mi kodu. ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Typów i klas sprzętu jest bardzo bardzo dużo - zoba ile katalogów w linuksowych źródłach, a w tych katalogach kolejne katalogi ze sterownikami.
https://github.com/torvalds/linux/tree/master/drivers
Na czytnikach odcisków palców się nie znam. Jak jest po USB, to bardzo możliwe że rejestruje się jako urządzenie klasy HID(może jako urządzenie HID RAW) i działania na nim wykonuje się z userspace z użyciem HID RAW API, jednak to moje gdybanie. Może tu coś