Wpis z mikrobloga

#linux #programowanie #cpp #informatyka

Pytanie o sterownik dla Linux Debian w zasadzie czysto teoretyczne, bo raczej przekracza to moje obecne umiejętności.
Czy urządzenie podłączone do komputera musi do jego obsługi mieć sterownik? Czy można obsługiwać je czysto z poziomu programu?

Pytanie dość nieprecyzyjne chyba, więc podam przykład.

Mając urządzenie podłączone do USB programowałem je zawsze by było widoczne jako wirtualny UART. Sterownika nie robiłem, obsługę robiłem bezpośrednio z aplikacji, wysyłając instrukcje do tego UART. Czy można napisać sterownik by... No właśnie, po co?

A co sprawiło, że się zastanawiam. Mam czytnik linii papilarnych. LSUSB go pokazuje. Wydaje mi się, że skoro Linux rozpoznał po nazwie to mogłoby to działać...
Natomiast fprintd-enroll stwierdza, że brak czytników linii papilarnych (które lsusb widzi).
Tu się zastanawiam, czy jestem w stanie zrobić aplikację, która skomunikuje się bezpośrednio z czytnikiem.
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@defoxe: Sterownik do czytnika linii papilarnych to raczej nie przelewski. Nad takim, który ja mam jakaś grupa osób walczy z rok albo półtora i na razie tylko prototyp wyplili, który co najwyżej jest w stanie diodę załączyć xD

Czemu na start nie spróbujesz według tego co jest na githubie https://github.com/rindeal/libfprint-vfs_proprietary-driver ? Masz nawet PKGBUILD, który ci podpowie mniej więcej jak to zbudować na innym systemie lub np jak to wpleść
  • Odpowiedz