Wpis z mikrobloga

#komputery #it #kiciochpyta #gry
Dobra mirki, powiedzmy, że zdecyduję się na rewitalizację kompa.
Obecny pacjent:

Stacjonarka:
CPU: i5 750
GPU: GTX 550 Ti
RAM: 4GB

Cel: Nowe mobo + procek + 8GB RAMu, wymiana karty na 960 (już mam swoją). No i oczywiście nowy system żeby był 64bit.
Chodzi o to, żeby mi ten komp jeszcze posłużył parę miesięcy i go trochę odświeżyć a potem pewnie podrzucę go tacie (będzie to lepsze niż to co ma teraz na bank) i będzie miał na luzie kompa do internetu i okazjonalnych gierek (lubi sobie czasami popykać w BFa3 single albo UT 99)

Środki: Im mniej tym lepiej ( ͡° ͜ʖ ͡°) Idealnie chciałbym się zamknąć w jakichś 600 złotych ale czuję, że to się może nie udać. Powiedzmy, że jeśli coś jest super lepszą opcją to rozważę.

Wstępny plan:
Ryzen 3 1200
~300 zł

Jakieś tanie mobo (w sumie nie wiem jakie) z gniazdem AM4
~200 najlepiej, tu potrzebowałbym rady

Jakiś RAM 8GB (jedna kość?) 2666 pasujący do płyty
~150-200 zł

System win 8.1 albo win10 (nie wiem czy chcę żeby tata się musiał męczyć z dziesiątką)
~100-150 zł (jakiś OEM wystarczy)

wymiana 550 Ti na 960

Edit: Plus fajnie by było jakiś dysk lepszy dać, najlepiej SSD, ale się średnio mieści w kosztach

~50-100 robocizna (nie będę tego robił sam)
Czyli 850 - 950 złotych wychodzi. Ma to sens waszym zdaniem?
Może przekonam tatę żebyśmy się podzielili kosztami. Mi zależy przede wszystkim na zmianie systemu i względnie dobrym RAMie i procku.
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TotalDisaster jak na mój gust lepiej kupić po prostu dysk ssd, dorzucić kość Ramu, podkręcić procesor i ewentualnie polować na jakąś niedrogą kartę bo zmieniać całą platformę na starego ryzena 3 to trochę bez sensu imo
  • Odpowiedz
@wacek_1984: Niby spoko sprawa, ale tak jak mówiłem, raczej chciałbym żeby ktoś mi to od A do Z zrobił a nie wiem czy będzie mu się chciało bawić w coś takiego
Chyba, że sam bym przeinstalował system ale to musiałbym zagaić z rodzinką bo tam coś na kompie na pewno mają co warto zachować xd
  • Odpowiedz
@TotalDisaster: Najtaniej to dokup 4GB w takiej samej kości i SSD za 100-200zł, problem z głowy, będzie hulać, na ram nie wydasz nie wiadomo ile hajsu, a ssd wykorzystasz później.

Jak masz klucz do W7 to nim możesz aktywować za free w10, wczoraj sprawdzałem z obudowy starego fujitsu i działa
  • Odpowiedz